{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako pomoći hiperaktivnoj djeci

S
26.1.2012. u 13:23
0
7
Kako pomoći hiperaktivnoj djeci
0
Kako pomoći hiperaktivnoj djeci
Sindrom nepažnje – hiperaktivnost, razvojni je poremećaj koji se pojavljuje kod tri do pet posto dece školskog uzrasta. Hiperaktivna djeca roditeljima i učiteljima mogu zadati mnogo brige, ali njima je potrebna pomoć kako bi se izborila sa ovim poremećajem i odrasla u zdrave ljude.
Poremećaj se najčešće otkriva kada dijete postaje dio kolektiva, posebno kada krene u školu. Vrlo je učestao i smatra se da se pojavljuje kod tri do pet posto djece školskog uzrasta. Češći je kod dječaka nego kod djevojčica.

Zašto su neka deca nepažljiva, neposlušna, lako gube stvari, ne završavaju obaveze, rijetko kad se mirno i tiho igraju? Uzrok nije u potpunosti jasan, no naučno-istraživački rad ukazao je na to da su mogući uzroci u nastanku poremećaja genetski faktori, promjene u metabolizmu mozga, neka oštećenja ovog organa, psihosocijalni uzroci.

Prepoznatljivi su simptomi kod mališana kod kojih je ustanovljen ovaj sindrom - dijete ne posvećuje pažnju detaljima, teško održava pažnju čak i u igri, ne sluša ni kada mu se obraćate, ne prati uputstva i ne dovršava zadatke, gubi stvari i zaboravno je.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: