Između suosjećanja
49

Kako politika u BiH pokušava rat na Bliskom istoku iskoristiti za svoje obračune

S. H.
Slaven Raguž i Željana Zovko
Slaven Raguž i Željana Zovko
Najnoviji rat na Bliskom istoku između Izraela i Palestine ponovo je uzburkao političke duhove u Bosni i Hercegovini jer pojedini akteri u pokušaju pravljenja paralela sa ratom u našoj zemlji užasne zločine Hamasa žele iskoristiti za svoje obračune.
Malo je pitanja koja se u svijetu dogode, a da se na neki način ne prelome preko BiH pa makar to bilo i lokalno prepucavanje i grupisanje. Izraelsko-palestinski sukob star decenijama prošlog vikenda je ponovo eskalirao brutalnim napadom i zločinima terorizma palestinske militanstne grupe Hamas.

To je bio povod da Izrael uzvrati intenzivnim napadima na pojas Gaze, područje od 365 kilometara kvadratnih u kojem živi preko dva miliona Palestinaca. I dok se žrtve broje s obje strane, dok se otkrivaju monstruozni zločini, u BiH se mogu čuti poruke kojima se žrtve zločina na Bliskom istoku pokušavaju iskoristiti za svoje, domaće političke obračune.

Pojedini politički predstavnici Hrvata, poput Slavena Raguža, čelnika Hrvatske republikanske stranke ili Željane Zovko, koja je bivša ambasadorica BiH, a trenutno je europarlamentarka Hrvatske, zločine Hamasa pokušavaju uporediti s ratom u BiH.

"Nema opravdanja s kojim se mogu opravdati žrtve djece i civila. Ovdje se ne radi o tome ko je uz Izrael, a ko Palestinu, ovdje se radi ko stoji uz demokratiju, a ko uz teroriste. Drago mi je da je čaršija izišla iz ormara. I da, HVO se borio i protiv Hamasa i Hezbollaha", kaže Raguž.

Tvrdnje Raguža svesrdno je podržala i Zovko, ali je usput komentirala i raspravu izraelske ambasadorice u BiH Galit Peleg i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Ovo nije borba Izraela protiv Palestinaca nego protiv Hamasa, terorističke grupe koja je napala Izrael i koja čini masakre nad izraelskim civilima. To je borba protiv terorizma u kojoj Izrael štiti sebe i cijeli slobodan svijet. I ova izjava Komšića pokazuje da je on instrument u rukama terorista", kazala je Zovko za Euractiv.

Dodala je kako "Hrvati u srednjoj Bosni imaju iskustva s ritualnim ubijanjima kakve je sada u Izraelu izveo Hamas".

Kaže da je u BiH tokom rata u prvoj polovici 90-ih došlo dosta radikaliziranih boraca iz islamskih zemalja, od kojih su mnogi i ostali u toj zemlji, iako su je, po sporazumima i obvezama koje je preuzelo Sarajevo, odavno morali napustiti. Radikali se, tvrdi Krišto mogu naći i među današnjim ilegalnim migrantima koji preko BiH pokušavaju ući u EU.

"Međunarodna zajednica nije posvetila dovoljno vremena rješavanju tog problema u BiH, kao ni problemu Željka Komšića", poručila je Zovko.

Na sve to oglasili su se i iz Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda u kojem osuđuju zločine Hamasa, ali onda prave paralelu sa ratom u BiH, a sve s ciljem aktuelnih političkih obračuna, a prije svega s Komšićem, kojeg optužuju da je relativizirao zločine Hamasa.

"Hrvatski narod u BiH, posebice središnjoj Bosni u proteklom je ratu na svojoj koži osjetio teror, smaknuća i iživljavanja pripadnika različitih terorističkih organizacija sličnih Hamasu", kažu u saopćenju iz Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH.

Iako je apsurdno, ali i nemoguće izmjeriti nivo iskrenosti u suosjećanju prema žrtvama zločina na Bliskom istoku, vidljivo je da se u pojedinim političkim krugovima situacija između Izraela i Palestine želi porediti sa onim što je bilo u BiH tokom rata, ali uz naglašenu primjesu aktuelnosti i savremenog etiketiranja da neko podržava zločine Hamasa.