Finansijski aspekt
82

Kako osigurati podršku za sport u BiH kada su sva vrata zatvorena i da li uzeti novac od Kabirija?

N. V.
Udruženje "Dečki u plavom", koje organizuje "Sarajevo Marathon", javilo se na stotine adresa s ciljem sponzorstva utrke, ali su dobili toliko odgovora da se mogu prebrojati na prste jedne ruke, što je uobičajen scenarij u BiH kada je riječ o ovakvim sportskim događajima.

Sada su zbog političke konotacije ostali bez jednog sponzora, a što će pokušati nadomjestiti u narednih mjesec dana.

Naime, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je pozvala udruženje da prekine saradnju s Abraham grupacijom, čiji je vlasnik Amir Gross Kabiri, zbog prijetećih poruka koje je dobijala od njega. U suprotnom, najavila je da će preispitati podršku Grada. Jutro nakon toga, odmah su se sastali predstavnici udruženja sa gradonačelnicom nakon čega je javnost obaviještena o prekidu saradnje.

Gradonačelnica Karić je tom prilikom kazala: "Dostojanstvo nema cijenu i momci su to pokazali", dok su iz udruženja istaknuli da njihove manifestacije nemaju nikakve političke ili nacionalne konotacije i da im je žao ukoliko se neko našao uvrijeđen zbog Kabirijevog sponzorstva.

Prikupljanje novca za ovakve manifestacije počnu mnogo ranije pa je tako organizacija i ovog morala početi još prošle godine, prije nego što je rat u Gazi i počeo.

Među rijetkima koji su udruženju Dečki u plavom odgovorili bila je i M.T. Abraham Grupa, čiji vlasnik ima sporne stavove o dešavanjima u Gazi, no kompanija podržava brojne naše uspješne sportiste.

Ono što je vrhovno pitanje kod problematike sponzorstva sportskih događaja jeste činjenica da u BiH imamo iznimno talentovane ljude, ali za njih skoro nikako nema novca. Sport je među najugroženijim sektorima u BiH, stoga se postavlja pitanje, da li se može nazvati nemoralnim, neprincipijelnim ili nedostojanstvenim ukoliko neki od sportista uzme novac za održavanje manifestacije ili putovanje na neko prvenstvo od kompanije čiji vlasnik ima problematične stavove i izjave?

Znajući koliko je teško doći do novca za događaj kao što je npr. maratonska utrka, pitali smo Darka Lončara iz udruženja "Dečki u plavom" imaju li plan kako će nadomjestiti prekinutu saradnju.

"Mi imamo nekih 30-ak dana do početka manifestacije i mi moramo iznaći negdje nova sredstva kako bi nadomjestili to. Kao što je gradonačelnica rekla, hajde da vidimo da društveno-odgovorne kompanije iz BiH popune tu prazninu. Obratićemo se pojedinim, jačim kompanijama u BiH da vidimo da li je neko od njih zainteresiran... Mi vjerujemo da će trkači razumjeti poziciju u kojoj se nalazimo jer vrlo dobro poznaju situaciju da treba napuniti budžet za održavanje utrke jer ako nema novca, nema ni manifestacije", poručio je on.

Kontaktirali smo i gradonačelnicu Karić kako bi nam kazala da li će Grad nadomjestiti finansijski gubitak koji je sa sobom povukao sponzor.

"Grad Sarajevo sredstva dodjeljuje po javnom pozivu i Sarajevski marathon ima kontinuiranu podršku. Budući da je upravo u toku javni poziv, o iznosu podrške je nemoguće govoriti dok ne bude okončan", kazala je ona.

Na predstojećoj utrci očekuju 2.000 učesnika, a do sada se prijavilo 1.650 njih, što je najveća cestovna manifestacija u BiH ikada, ističe Lončar. Kaže kako je gradonačelnica obećala da će nastaviti dosadašnju saradnju, kao i da će doći na utrku.

"Gradonačelnica je rekla da će oni podržati našu manifestaciju, da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali i da će učiniti sve što je u njenoj moći da podrži na najbolji mogući način. Pored novčanog segmenta, kazala je da će i ona i suprug učestvovati... Mi se izvinjavamo ako smo nečija osjećanja narušili, mi kao udruženje nemamo nikakvu političku, nacionalnu, vjersku opredijeljenost u organizaciji samih manifestacija. Za nas su svi trkači - trkači", rekao je.