Priprema izmjene budžeta
27

Kako odlazeća tuzlanska vlada dijeli novac: Najviše ide zdravstvu, školama i poljoprivrednicima

A. K.
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Kantonalna vlada)
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Kantonalna vlada)
Odlazeći saziv Vlade Tuzlanskog kantona, predvođene SDA-ovim premijerom Irfanom Halilagićem, usvojio je zaključak i obavezao Kantonalno ministarstvo finansija da pokrene proceduru rebalansa budžeta za tekuću godinu. Poznato je i kako će novac biti raspoređen.

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je zadužila Kantonalno ministarstvo finansija da krene u izmjene i dopune budžeta za ovu godinu. Kao razlog za to, kantonalni premijer Irfan Halilagić, navodi iskazanu potrebu i dogovore s raznim grupacijama.

"Najvažniji razlog je što smo se opredijelili da sa 10 miliona KM pomognemo Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, kako bi krenuli s nabavkom opreme. Pored toga, naš kanton prvi puta pomaže primarnu zdravstvenu zaštitu, pa će svih 13 domova zdravlja iskoristiti sredstva u iznosu 60 hiljada KM za nabavku saniteta ili druge medicinske opreme", navodi Halilagić.

Povećanje kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava u iznosu 1,7 miliona KM, također je stavka koja se obuhvata rebalansom budžeta, a najviše od navedenog iznosa će biti namijenjeno za kupovinu i zanavljanje informatičke opreme u svim školama u Tuzlanskom kantonu.

Halilagić navodi da su poljoprivrednim proizvođačima obećali pomoć u jesenjoj sjetvi za što su izdvojili još okvirno dva miliona KM, a iznos od skoro 1,9 miliona maraka planiraju za program podrške privredi, jer sredstva koja su prvobitno namijenili nisu bila dostatna.

"Vrijedno je istaći i 100.000 KM za centre za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona, a taj novac će biti utrošen za nabavku računarske opreme", naglasio je kantonalni premijer.

U rebalansu ovogodišnjeg kantonalnog budžeta odlazeća Kantonalna vlada ugradit će i dodatnih 2,4 miliona KM za zaštitu porodica s djecom, 300 hiljada maraka za podršku povratku, kao i 110 hiljada KM za Veterinarski zavod Tuzla.