Vojnički režim
716

Kako nastaju budući oficiri OSBiH: Dani bez mobitela uz vježbe izdržljivosti tijela i uma

Piše: E. M.
Detalj s posljednje timske vježbe (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ustajanje u šest sati ujutro, svakodnevne aktivnosti, fizičke vježbe i život bez mobitela i noćnog provoda, opisuje život kandidata za čin oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su proteklih dana u Travniku završili veoma zahtjevnu obuku.

Nakon završene prve faze obuke kandidata za čin oficira OSBiH, u Centru za profesionalni razvoj u Travniku, proteklih dana održana je druga faza obuke za 102 kandidata koji su bili raspoređeni u dvije grupe u periodu od 6. do 11. te od 13. do 18. novembra.

Brigadir Siniša Jeftenić proteklih dana bio je angažovan kao predsjednik komisije za izbor oficira, a u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su kandidati nakon regrutacije prošli i kroz drugu fazu priprema, a najuspješniji će biti upućeni u treću fazu koja podrazumijeva ljekarske preglede. Istakao je da su sve vježbe bile prilagođene obrazovanju kandidata s obzirom na to da su svi, po pravilniku, morali imati visoku ili višu stručnu spremu.

"Svi testovi su bili prilagođeni tom nivou, a prema našim podacima, samo jedan kandidat iz prve grupe nije prošao dalje. Ovaj proces je transparentan, sve zavisi od njih, u njemu nema mjesta 'štelama' jer mi ne znamo njihova imena i prezimena tokom obuke", naglasio je Jeftenić.

Tokom petodnevne obuke prve i druge grupe kandidata za čin oficira OSBiH obavljeni su testovi fizičke spremnosti (trbušnjaci, sklekovi i bip test), vježbe planiranja, grupne diskusije, izrada i ocjenjivanje eseja, komandni zadaci s vođom i bez vođe, psihometrijsko testiranje te pješadijske prepreke i timske utrke.

Kandidati se nakon završenih vježbi ocjenjuju s ocjenama od 1 do 9, a nakon konačne liste, najuspješniji prolaze u treću fazu.

Jeftenić je dodao da su kandidatima bile najteže pješadijske vježbe s obzirom na to da se ranije nisu s njima susretali.

"Sve treba uzeti s rezervom jer je nekome fizička aktivnosti teža, nekome umna, i veoma je teško reći šta je kome bilo teško", dodao je Jeftenić.

Pješadijske vježbe najzahtjevnije tokom testiranja

Iste vježbe, bez ikakve milosti i poštede, prolazili su i kandidati i kandidatkinje. Svi su pokazali zavidne rezultate koje će na kraju vrednovati komisija. Jedna od kandidatkinja je i Jelena Guja s Pala, diplomirana novinarka, koja je zbog svoje svestranosti odlučila okušati se u OSBiH.

"Ovo je zanimljiv i izazovan poziv i kao mlada i sposobna žena znam da mogu dati mnogo ovoj zajednici i pokazati da žene mogu i trebaju biti zastupljene u svim oblastima, pa i u vojsci", kazala je Guja.

Dodala je da su pješadijske vježbe bile najzahtjevnije za žene, ali da su ih uspjele savladati i dokazati jednakost s muškarcima.

Dvadesetčetverogodišnja Sarajka Sanela Šito magistrica je šumarstva i proteklih dana u Travniku je bila s većim brojem kandidata nego kandidatkinja. U razgovoru za Klix.ba je istakla kako je uvažavanje i respect postojao bez obzira na spol.

"Svi smo se gledali ravnopravno i jednako bez obzira na spol. Svi smo radili iste vježbe, prolazili smo ih uspješno i muškarci i žene i zaista je bilo međusobnog poštovanja. Prošle godine sam bila kandidat OSBiH, ali ove godine smo ovdje bili pet dana i svi smo stekli jedno fino iskustvo. Osim toga, Oružane snage BiH za mene predstavljaju strukturu kojoj se vjeruje i to svako treba na to da gleda", kazala je Šito te dodala da je fizička spremnost za ovu vrstu obuke od presudnog značaja.

Vojnički režim odgovarao svima

Jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine na Svjetskom WAKO prvenstvu u kickboksu u Budimpešti bio je i Edin Vučelj iz Bužima. Nakon izuzetno teških borbi i povrede, došao je u Centar za profesionalni razvoj u Travniku te odradio sve vježbe koje su bile stavljene pred njega.

"Ovo je bila zanimljiva faza jer smo sve radili u grupama i svaki uspjeh je ovisio od grupe, što je važno zbog liderskih sposobnosti koje nas čekaju. Zadovoljan sam s onim što smo pokazali, a nadam se da ćemo sve to poboljšati na našoj obuci", izjavio je Vučelj koji je završio Muzičku akademiju u Sarajevu.

Za njega, kao i za većinu kandidata, najzahtjevnije su bile pješadijske prepreke koje su radili po izuzetno teškim vremenskim uvjetima.

Dvadesetpetogodišnji Zeničanin Kenan Rizvić diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu u Travniku, a želja za Oružanim snagama i vojničkim režimom kod njega se postoji još od malih nogu.

"Dok je bio vojni rok, sanjao sam da idem, ali su ga ukinuli. Ovo je bila prilika da bar malo osjetim ove profesije kada je već obavezni vojni rok ukinut. Moja grupa je na početku bila labilna, ali smo iz dana u dan napredovali i pokazali da kao složna ekipa možemo uspjeti i na kraju smo pobijedili. Očekivao sam malo lakše vježbe, ali zaista je bilo vježbi gdje smo se svi iznenadili", govori Rizvić.

Bez mobitela, noćnog života i rano ustajanje

Svi kandidati prve i druge grupe, tokom boravka u Centru za profesionalni razvoj u Travniku, nisu imali pristup mobitelima, društvenim mrežama, izlazak im je bio zabranjen. Kratko rečeno, živjeli su vojnički režim. Nikome to nije smetalo. Da je teško bilo, jeste, ali ističu kako su samo tako mogli osjetiti pravu atmosferu i skoncentrisati se na vježbe.

"Ispravno je što su nam oduzeli te stvari zbog sigurnosnog razloga, ali i da sam imao telefon, ne znam da bih ga koristio jer bi sigurno to umanjilo ovu atmosferu. Pet dana s ovakvim društvom i u ovakvoj atmosferi, to se samo tako može osjetiti. Niko se nije žalio na mobitele i svi smo bili predani redu, radu i disciplini", dodao je Vučelj.

Zbog svog načina života i treninga, ustajanje u jutarnjim satima za njega nije bio problem, kao ni poštivanje naredbi lidera.

Ni Zeničaninu Rizviću nije bilo naporno ustajati ujutro u šest i leći navečer puno ranije nego je to inače radio.

"Istina je da sam ovisan o mobitelu, ali proteklih pet dana sam se dosta odmorio od raznih informacija i gluposti koje bih vjerovatno čitao da sam imao pristup društvenim mrežama. Dobro je što ih nismo imali sa sobom, ovako smo ranije morali ići na spavanje, a ustajanje u šest mi nije bio problem. S obzirom na to da radim kao konobar, navikao sam rano ustajati", izjavio je Rizvić za Klix.ba.

Narednih dana, nakon što komisija obavi sve potrebne provjere, najuspješniji kandidati bit će pozvani na treću fazu obuke, odnosno, ljekarske preglede, a oni koji prođu već krajem januara naredne godine počinju s daljim aktivnostima obuke.

Početkom decembra u Sarajevu će biti obavljena promocija 4. klase oficira i 2. klase podoficira. Ukupno će biti promovisano 90 svršenih kandidata koji dobivaju oficirske činove, a koji su završili sve obuke kao i kandidati za oficira koji trenutno prolaze kroz njih.