BiH
13

Kako je vlast u RS pomilovala utajivača poreza Dragana Stanojlovića

Klix.ba
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Iako je godinama utajivao porez i prikrivao promet od osam miliona maraka, diplomirani veterinar iz Bijeljine Dragan Stanojlović neće u zatvor zahvaljujući pomilovanju predsjednika RS Milorada Dodika. Dodik je odlučio da od svih pristiglih molbi prošle godine pomiluje samo dvije osobe, a jedna od njih je upravo Stanojlović.

Dragan Stanojlović i njegov brat Borislav su vlasnici firmi Olimpik sport Bijeljina, d.o.o, Akapulko Bijeljina, STR Top sport Prijedor, STR City sport Bijeljina, STR Tref Banja Luka, STR Zenit Tref Banja Luka, STR Tref pasaž Banja Luka i STR Roma Bijeljina. Sudski vještak je utvrdio da su 2003. i 2004. godine kroz svoje prodavnice prikrili najmanje osam miliona KM prometa. Budžet RS je oštećen za 735.914 KM poreza i doprinosa. U presudi Okružnog suda u Bijeljini od 15. maja 2006. godine, kao i u dvije presude Vrhovnog suda RS, detaljno je objašnjena šema utaje poreza, doprinosa i prikrivanje milionskog prometa.

Stanojlović nije u cijelosti prijavljivao osnovice i obaveze za plaćanje poreza na promet sportske obuće i odjeće. Stanojlović je, navodi se u presudi, formirao paralelno knjigovodstvo - sveske dnevnika blagajne, tabele sadržane u računarima o stvarno ostvarenim dnevnim pazarima, specifikacije naloga za otpremu unesene u računare i vanknjigovodstvenu evidenciju obilježene na formularima sveske i papirićima. Vanknjigovodstvena evidencija sadržana u paralelnom knjigovodstvu nije bila dostupna kontrolnim organima, a putem nje je prikazao promet ostvaren prodajom raznim kupcima, preduzećima i prodavnicama u iznosu od 8.095.064 KM.

Stanojlović je presudom Okružnog suda u Bijeljini od 15. maja 2006. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog utaje poreza i doprinosa, u koje mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 1. juna 2005. godine do 1. augusta 2005. godine. Presudom Vrhovnog suda RS od 29. marta 2007. godine djelimičnim uvažavanjem žalbe Stanojlovićevog branioca presuda Okružnog suda u Bijeljini je preinačena u dijelu o odluci o visini kazne i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da je Stanojlović Ministarstvu pravde podnio molbu za pomilovanje 1. jula prošle godine u kojoj je naveo nove okolnosti koje su nastupile nakon izricanja presude.

"Stanojlović je naveo da je uplatio iznos od 735.914,24 KM čime je obeštećen Budžet RS, da je uspješan preduzetnik ne samo u državi već i u regionu u 150 poslovnih jednica u kojima zapošljava 2.500 radnika, da u Bijeljini spada u red 50 najvećih poreskih obveznika i da nema neizmirenih fiskalnih obaveza, da je pretrpio ogromne štete u majskim poplavama u svojim objektima, da je finansijski podržao veliki broj različitih humanitarnih aktivnosti i pohvaljen i nagrađen za mnoge od navedenih, da je nesebično pomagao različite organizacije poput Saveza gluhih i nagluhih i Kluba košarkaša u kolicima, da ima ozbiljnih zdravstvenih problema. U prilogu molbe za pomilovanje dostavio je iscrpnu dokumentaciju kao dokaz o prethodno navedenom, kao i o svim navedenim okolnostima i tvrdnjama", istakao je Kasipović.

Komisiju za pomilovanja Ministarstva pravde činili su Vukašin Gutović, Ivanka Marković, Stevo Ivetić, Ragib Ibrahimbegović i Pero Dunjić. Oni su na sjednici održanoj 30. septembra prošle godine predložili da se molba za pomilovanje Stanojlovića uvaži, navodeći da ranije nije osuđivan, da je od izvršenja krivičnog djela prošlo više od sedam godina, da nije ponovio krivično djelo, da je izmirio troškove krivičnog postupka i paušala, da je uplatio oduzetu imovinsku korist i izmirio svoje obaveze prema budžetu RS.