BiH
0

Dodik pomilovao Adila Dudakovića i Dragana Stanojlovića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u prošloj godini pomilovao je samo dvojicu osuđenika, Adila Dudakovića iz Orahove kod Gradiške te Dragana Stanojlovića iz Banje Luke.

Dodik je prihvatio jedino molbe Dudakovića i Stanojlovića, iako mu je lani upućeno 10 zahtjeva osuđenih osoba za pomilovanja.

U odluci o pomilovanjima se navodi da se Adil Dudaković oslobađa izvršenja kazne zatvora izrečene presudom Osnovnog suda u Gradišci, od 11. septembra 2013. godine, kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedan mjesec zbog počinjenog krivičnog djela "Oštećenje tuđe stvari“.

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Dodikovom odlukom o pomilovanju, Draganu Stanojloviću iz Banje Luke zamijenjena je uslovnom osudom, kazna zatvora izrečena presudom Vrhovnog suda Republike Srpske od 29. marta 2013. godine, kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci zbog počinjenog krivičnog djela "Utaja poreza i doprinosa“.

U ovom slučaju sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je negativno mišljenje, a Komisija za pomilovanje Ministarstve pravde RS-a pozitivno mišljenje o molbi za pomilovanje.

Predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku je u prošloj godini dostavljeno 10 Izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba.

Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, po dvije molbe bile su osoba osuđenih za ugrožavanje javnog saobraćaja i neovlaštene proizvodnja i promet opojnih droga, po jedna molba bila je osuđenih za razbojništvo, ubistvo, šumsku krađu, ubistvo u pokušaju, utaju poreza i doprinosa i oštećenje tuđe stvari.

Međutim, Dodik je u toku 2014. godine donio samo jednu odluku o pomilovanju osuđenih osoba na osnovu koje je pomilovao dvojicu pomenutih osuđenika.

Ustavom RS, Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonom RS-a regulisano je da predsjednik tog entiteta može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Radi efikasnog postupanja po molbama osuđenih, u postupku pomilovanja, učestvuje Komisija za pomilovanja ministarstva pravde u Vladi RS i sudovi koji vode prvostepene krivične postupke na način da daju pozitivna ili negativna mišljenja o svakom pojedinačnom prijedlogu.