Gušenje demokratije
251

Kako je Tuzla postala grad slučaj: Građani i dalje čekaju na mjesne izbore, politika sve koči

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla je postala grad slučaj s obzirom na to da njeni građani još uvijek nemaju mogućnost ostvarivanja prava da putem neposrednih izbora mogu birati i biti birani za članove vijeća mjesnih zajednica. Kada će izbori biti održani veliko je pitanje.

Kao što je poznato, Tuzla je u maju 2021. godine, nakon sedmogodišnjeg čekanja, konačno dobila Statut grada, koji je omogućio drugačiji način administrativnog djelovanja.

Između ostalog, tada je naglašeno da je građanima pružena mogućnost da putem neposrednih izbora imaju pravo birati i biti birani za članove vijeća mjesnih zajednica. Izbori do danas nisu provedeni i pitanje je kada će uopće i biti.

Na taj problem prvenstveno ukazuju iz Hrvatske demokratske zajednice, iz koje kažu da se oni kao politička opcija nalaze u nepravednom položaju već devet godina.

Kako ističu, umjesto primjene principa i prakse demokratičnosti, koja se u posljednje vrijeme vidi u skoro svim lokalnim zajednicama koje su održale izbore za organe mjesnih zajednica, nadležni organi i politika u Tuzli oduzimaju to pravo svojim stanovnicima.

"Održavanje izbora dovelo bi do demokratičnosti, međutim Tuzla, odnosno gradska većina, politički partneri u vlasti ili stranke koje djeluju u ovom gradu, izgleda nisu spremni za to. Sada smo došli u fazu da se o tome uopće ne razgovara", kazao je za Klix.ba Nikica Vidović, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Tuzli, istaknuvši da su mjesni izbori dosad uspješno održani u ostalim sredinama u BiH.

Tuzlanski HDZ: Oštećeni smo

S druge strane, politički gledano, iz HDZ-a ističu da su najviše oštećena strana, jer u potpunosti izbivaju iz vijeća mjesnih zajednica već 13 mjeseci. Naglašavaju da ih posebno vrijeđa praksa kojom je aktuelna tuzlanska vlast u vijeća mjesnih zajednica imenovala osobe koje uopće ne žive na području mjesne zajednice u čije organe su imenovani, a sve kako bi se pokazala politička moć.

"Pozivamo vladajuće u Tuzli da povuku trenutne odluke kojima su imenovali osobe, jer je sve urađeno mimo Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta grada i pozitivne prakse u drugim lokalnim sredinama. Posebno je vladajuća struktura nastojala učiniti da u sredinama gdje je HDZ BiH osvojio glasove otme tim ljudima mogućnost da imaju predstavnike koji će na najbolji način zastupati i zalagati se za rješenje njihovih potreba", navode iz HDZ-a.

Vidović podsjeća da je stranka na čijem čelu se u Tuzli nalazi prije šest mjeseci tamošnjem Gradskom vijeću podnijela inicijativu za uvođenje u dnevni red sjednice tačku kojom bi se u konačnici osigurala realizacija izbora. Međutim, ona nije razmatrana.

"Ne vidim da će se to dogoditi jer je prevažno za Tuzlu. Mi imamo mjesta gdje danas doslovno nije uspostavljena mjesna zajednica. Sve je blokirano, između ostalog i zbog toga što mi nakon usvajanja statuta nismo donijeli pravilnik koji će definisati način održavanja izbora", ističe Vidović.

Neodržavanje mjesnih izbora, nažalost, ne čudi opozicionu Stranku za BiH, shodno dosadašnjem iskustvu kroz koje je trebalo punih sedam godina da se usvoji Statut Grada Tuzle.

"Očigledno je da postoje određene retrogradne politike u našem gradu, koje ne žele izvršiti decentralizaciju političke moći, što upravo i garantiraju izbori u mjesnim zajednicama. Opozicija je ranije izvršila pritisak pa su budžetska sredstva za izbore u mjesnim zajednicama ušla u usvojeni budžet za ovu godinu. Svejedno, to nije zaustavilo pojedince da onemoguće iste", kaže nam vijećnik Stranke za BiH u Gradskom vijeću Tuzle Admir Čavalić.

"Direktno narušavanje demokratskih procesa"

On smatra da se na ovaj način direktno narušavaju demokratija i demokratski procesi u tom gradu.

"Na to konstantno upozoravamo - od činjenice da je Tuzla bila grad slučaj zbog neusvajanja statuta, preko fiktivnih Zoom sjednica koje su ukinute nakon što smo pisali višim nivoima i međunarodnim organizacijama, pa sve do aktuelnih blokada normalnih političkih procesa koji se trebaju provesti u našim mjesnim zajednicama. Pozadina navedenog se ogleda u činjenici da se nastoji centralizirati, kontrolisati, odnosno maksimalno zadržati politička moć u rukama nekoliko pojedinaca u Tuzli, a što nije dobro za grad i građane", upozorava Čavalić.

Politika "umrtvljenja", kako je naziva Čavalić, je dosad prolazila u Tuzli, međutim došla su neka nova vremena, progresivnije politike koje žele promjene.

"Građani, nažalost, sve više ignorišu lokalne političke procese, što se u konačnici ispoljava u odlasku vani. Izborni u mjesnim zajednicama treba da vrate tu političku dinamiku u Tuzlu", naglasio je Čavalić.

A koliko je značajno funkcionisanje mjesnih zajednica i dalje pokazuje primjer iz prigradskog naselja Par Selo, gdje se mještani mjesecima suočavaju s problemom isporuke električne energije. On do danas nije adekvatno riješen, a "vrući krompir" se prebacuje s jedne strane na drugu. Da li će Tuzla skupiti političku ozbiljnost, prestankom gušenja demokratije, može pokazati jedino vrijeme.