Afere se samo nižu
218

Kako je RS stigao na vrh svjetske liste umrlih od korone i može li kvalitet kisika imati veze s tim

Mersad Gušić
Ilustracija (Foto: UNICEF)
Ilustracija (Foto: UNICEF)
Posljednja u nizu afera vezanih za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, koja posljednjih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu, tačnije entitet Republiku Srpsku, a odnosi se na upitan kvalitet kisika koji se koristi na UKC-u Banja Luka, postavlja mnoga pitanja.

Prema podacima Worldometer svjetske baze podataka, koja vodi evidenciju o parametrima vezanim za pandemiju koronavirusa u svijetu, broj umrlih u BiH je 10.422.

Kada taj broj primijenimo na entitete, smrtnost u odnosu na broj oboljelih u Federaciji BiH na milion stanovnika iznosi 4 posto, a u Republici Srpskoj 5,5 posto. Broj umrlih od korone u FBiH iznosi 5.917, dok je u RS-u 4.142, što je izuzetno visok procenat u odnosu na broj stanovnika ako se procjenjuje da u FBiH živi oko dva miliona stanovnika, a u RS-u oko milion.

Posljednja u nizu afera

Zašto je taj broj tako visok, još uvijek niko nije ponudio adekvatan odgovor, no ako uzmemo u obzir da od početka pandemije koronavirusa u našoj zemlji ne prestaju afere vezane za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, s pravom se postavlja pitanje može li se to dvoje dovesti u vezu.

Posljednja u nizu afera u vezi s medicinskim potrepštinama razotkrivena je prekjučer kada je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković objavio da je kisik za liječenje pacijenata na banjalučkom UKC-u nabavljala firma TGT Laktaši, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a. Ta firma, tvrdi Stanivuković, nema potrebne dozvole za prometovanje medicinskog kisika.

Odmah nakon toga angažovani su svi nivoi Dodikovog SNSD-a, od Foruma mladih, do najviših struktura partije. Svi su oni, odjednom, postali stručnjaci za kvalitet kisika bespoštedno napadajući Stanivukovića, a braneći sadržaje boca koje je u UKC Banja Luka bez atesta i dozvole dovozila Čađina firma.

Disao ga i Dodik

Čađo se u međuvremenu o ovome uopće nije oglašavao, ali zato jesu kadrovi SNSD-a, koji su redom davali "izjave" da je "O" zapravo "O", tobože pitajući u čemu je razlika između industrijskog i medicinskog kisika. Neki članovi porodice prvog čovjeka SNSD-a koristili su se najvulgarnijim uvredama za banjalučkog gradonačelnika, a sve je kulminiralo Dodikovom jučerašnjom izjavom: "Kisik je isti kao u Minhenu i ja sam ga disao i šta mi fali".

U međuvremenu, prema navodima pojedinih medija, pacijenti na UKC-u Banja Luka odbijaju koristiti kisik koji im je neophodan za liječenje. I umjesto da nabave kisik od firme koja ima sve potrebne dozvole, odgovorni u RS-u upiru prstom i ponovo govore kako je to sve pokušaj rušenja aktuelne vlasti u ovom entitetu.

Istovremeno, najavljena je i sjednica Vlade RS-a o kisiku, ali prema izjavama SNSD-ovog premijera Radovana Viškovića, u kojoj kaže "kada se dokaže da se u bolnicama koristi medicinski kisik, podnijet će krivične prijave zbog širenja panike među pacijentima i građanima", jasno je da se kvalitet kisika očigledno neće utvrđivati.

Vratimo se na početak

To nas vraća na početak. Čemu tolika panika ako je kisik stvarno medicinski i zašto firma jednostavno ne pokaže "papire" kojima dokazuje da njihov proizvod ispunjava standarde za liječenje pacijenata? Zašto se direktor Čađo skriva od očiju javnosti? Zašto vladaju nervoza i panika u redovima SNSD-a? I najvažnije od svega - zašto je broj umrlih u Republici Srpskoj na vrhu svjetske liste po broju preminulih od koronavirusa?