"Nelegitimni Srbi"
26

Kako je politika opet posvađala nauku: Banjalučki historičari pisali vlastima i bojkotovali History Fest

Piše: S. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Konsenzusa nema i definitivno ga još dugo neće biti kada je riječ o ratu i raspadu bivše Jugoslavije. Tome u prilog ide i neugodna situacija za organizatore History Festa, kada je privremeno odgođena promocija knjige Ive Goldsteina o Jasenovcu, pod izgovorm da je u Narodnom pozorištu "pukla cijev", a ustvari, sve je rezultat famoznog pisma s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.
Treći po redu History Fest je najbolji do sada po brojnim ocjenama, ali tema, izbor učesnika i još mnogo toga očito nisu odgovarali svima pa su se počeli pozivati na "legitimne historičare" i legitimne srpske predstavnike.

Ovogodišnji History Fest je organizovan u Sarajevu, Mostaru, Konjicu i Banjoj Luci. Tako je prije tri dana u Narodnom pozorištu u Banjoj Luci trebala biti održana promocija knjige "Jesenovac" hrvatskog historičara Ive Goldsteina. Ipak, nekoliko sati pred početak promocije organizatoru festivala je javljeno da je navodno pukla cijev u pozorištu i da se promocija mora odgoditi.

Organizator je ipak uspio pronaći alternativu, a naknadno se saznaje da nikakva cijev nije pukla i da je politika skrojila bojkot u Banjoj Luci.

Naime, odjednom se pojavljuje famozno pismo s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci koje potpisuje grupa "Studijski program istorija". Pismo je upućeno institucijama Republike Srpske i obiluje negativnim komentarima na račun organizatora History Festa.

Tema festivala je bila slom komunizma u Evropi i dešavanja u Jugoslaviji. U pismu navode da na festival nisu pozvani stručnjaci iz Republike Srpske.

"Organizatori su najavili učešće blizu stotinu historičara i naučnika. Nažalost, organizatori su zaobišli stručnjake iz RS-a, dok će iz Srbije učesnici festivala biti osvjedočeni promotori bošnjačke nacionalne ideologije i politike: Latinka Perović, Sonja Biserko, Milivoje Bešlin i Dubravka Stojanović", navodi se između ostalog u pismu.

Raif Dizdarević i Latinka Perović (Foto: Klix.ba)
Raif Dizdarević i Latinka Perović (Foto: Klix.ba)

Učesnici festivala su bili i političari iz vremena raspada Jugoslavije, poput Raifa Dizdarevića, Milana Kučana, Vasila Tupurkovskog, Stjepana Mesića i drugih, što je također zasmetalo grupi s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

"Primjentno je da među njima nema nijednog relevantnog predstavnika srpske politike iz onog vremena", naglašavaju u pismu, a zaboravljaju da su predstavnici na koje aludiraju u Hagu ili osuđeni ratni zločinci.

Filozofskom fakultetu je smetalo i to što je festivalu dat bh. karakter. Zbog svega toga i niz drugih detalja koje su istakli u pismu, grupa s Filozofskog fakulteta je protestovala zbog festivala, što je dovelo do otkazivanja promocije knjige.

Organizator History Festa profesor Husnija Kamberović poručuje da je kolege historičare iz Banje Luke zvao da učestvuju na festivalu te da je molio da mu predlože nekoga za učešće, poručujući da su bili aktivni učesnici u prve dvije godine History Festa. Ipak, niko mu se nije odazvao, ali je ova prilika iskorištena za još političkih prepucavanja i osuđivanja kako neko radi protiv nekoga, bez argumentacije i uz odbijanje učešća u programu.