Općina Centar
26

Kako je politika blokirala projekt Muzeja opsade Sarajeva, tvorci ideje se žale na opstrukcije

Piše: M. N.
Izgled Muzeja opsade Sarajeva
Izgled Muzeja opsade Sarajeva
Općina Centar Sarajevo je 2012. godine donirala lokaciju na kojoj se nalazio bivši objekat Hastahana na Marijin-Dvoru za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva, ali do izgradnje neće doći. Tim FAMA kolekcije, kao nosilac, radio je sedam godina na ovom projektu koji je sada ostao bez lokacije.

Općinsko vijeće Centar je promijenilo odluku i na tom mjestu će biti izgrađena šestospratna zgrada. Nosilac projekta je udruženje Fama kolekcija "Opsada Sarajeva 1992-1996", a njegova direktorica i osnivačica te voditeljica tima projekta "Muzej opsade Sarajeva-Umijeće življenja" Suada Kapić kazala je za Klix.ba kako su bili prisiljeni povući projekt jer Općina Centar nije ispunjavala svoj dio obaveza.

"Smatrajući da grad koji je živio pod najdužom opsadom u modernoj historiji mora brinuti o očuvanju i transferu znanja o tom periodu, tim FAMA kolekcije je u projekt pod radnim naslovom 'Muzej opsade-Umijeće življenja' uložio sedam godina rada. Nažalost, opstrukcije u vezi s projektom bile su ozbiljne i dugotrajne, a istinska podrška je izostala. Muzej je bio projekt vraćanja smisla humanosti, solidarnosti, kulturnom otporu i građanskim vrijednostima. No, čini se da smo u gradu pod opsadom ostali da bismo osigurali budućnost za neke druge ljude i neku drugu kulturu življenja", kazala je za Klix.ba Suada Kapić, autorica najobuhvatnije dokumentacije o godinama opsade i ubijanja Sarajeva.

Istakla je kako je slučaj sportske dvorane koja nije nazvana po Goranu Čengiću, heroju ogromne građanske hrabrosti, simbolu upravo onakvog Sarajeva kakvo je zaslužilo muzej, jedan od onih koji ukazuju na pervertirane vrijednosti "postopsadnog" grada.

"Mi, građani Sarajeva, založili smo svoje živote u odbranu blokiranog grada. Kako se taj ulog mjeri danas? I dalje spremno stojimo iza vrijednosti koje su građani Sarajeva pokazali svijetu: da humanost i kreativnost mogu stajati protiv terora. Muzej je bio projekt odbrane tih principa. Zato se radujem da se javnost, da se građani konačno počinju pitati 'Šta nam se ovo događa''", rekla je Kapić.

Ideju o izgradnji ovog muzeja je pokrenuo konzorcij sastavljen od četiri organizacije: FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

FAMA kolekcija je izradila projektni zadatak sadržaja muzeja koji je ustupila Općini Centar za realizaciju ovog projekta. Zagovarana je ideja da se projekt realizuje na principu javno-privatnog partnerstva, gdje bi osim Općine Centar i konzorcija također bili uključeni boračka udruženja s područja općine Centar i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Objekt je trebao sadržavati stalnu postavku, privremene izložbe i instalacije, razvojne obrazovne projekte, istraživački centar, digitalnu biblioteku i arhiv te uspostavljenu mrežu u realnom vremenu s drugim gradovima i institucijama.

Prijedlog projekta možete pogledati ovdje.