Uništenje parka
843

Sarajevska Općina Centar planira dozvoliti izgradnju šestospratne zgrade u parku Hastahana

Klix.ba
Park Hastahana
Park Hastahana
Općinsko vijeće Općine Centar odlučilo je kako na lokalitetu bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru neće biti izgrađen Muzej opsade Sarajeva. Na parceli od 11.543 m2 planirana je izgradnja šestospratne zgrade sa podzemnom garažom na tri etaže.

Ovu informaciju potvrdio nam je član Općinskog vijeća Općine Centar Dragan Stevanović, koji je rekao kako je za to glasalo 10 vijećnika SDA, tri vijećnika SBB-a i tri nezavisna vijećnika.

"Većinom glasova izglasano je da se ide u promjene regulacionog plana. Podnio sam amandman koji je djelimično usvojen. Naša osnovna zamjerka je bila da se tu ne smiju graditi nikakvi visoki objekti, odnosno da to mora biti 'Park Nijaza Durakovića', kako smo se ranije dogovorili te da mora biti sadržaj koji će asocirati da se na tom mjestu nalazila prva bolnica u Sarajevu", rekao je Stevanović.

Kako kaže, bilo je govora da se na lokalitetu bivšeg objekta Hastahana gradi šestospratni objekat, što je prema njegovim shvatanjima van svake pameti.

"To je usvojeno. Muzej se definitivno ne gradi, a sve ostalo je ugroženo ako bude velika spratnost objekta", zaključio je Stevanović.

Kako piše Žurnal, u cjelokupnu priču zajedno sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem, uključen je zamjenik predsjedavajuće u OV Centar Mustafa Mulić. Njih dvojica su odlučili da se gradi poslovni objekt na jednom od rijetkih preostalih prostora u ovoj općini, gdje djeca mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Također, na tom mjestu trebao se nalaziti i Muzej opsade Sarajeva.

U vrijeme kada je bio predsjedavajući Općinskog vijeća, sadašnji načelnik Nedžad Ajnadžić glasao je za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva. Nekoliko godina poslije, kada je osvojio načelničku fotelju, Ajnadžić je promijenio mišljenje.