Promjena prioriteta
228

Kako je pitanje izbora članova Predsjedništva BiH odjednom postalo irelevantno

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pitanje promjene načina izbora članova Predsjedništva BiH koje je mjesesecima nametano od međunarodne zajednice, ali i HDZ-a kao najvažnije u odnosima Hrvata i Bošnjaka, odjednom je, sudeći po sadržaju najavljene odluke Christiana Schmidta i reakcijama na istu, postalo irelevatno.

Po svemu sudeći pripremljena odluka OHR uopće ne tretira pitanje izbora članova Predsjedništva, već samo Dom naroda FBiH, što je začuđujuće s obzirom na to koliko vremena je međunarodna zajednica potrošila na pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Ipak, najzanimljivije u svemu onom što se trenutno dešava jeste šutnja Dragana Čovića i HDZ-a.

Pregovori o izbornoj reformi, a koji su u martu neslavno okončani, mjesecima su u fokusu imali pitanje izbora članova Predsjedništva, koje je odjednom u smislu rješavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa palo u drugi plan.

U oktobru prošle godine Matthew Palmer, američki medijator za izbornu reformu to je jasno naznačio, a što je bilo na tragu poruke američkog državnog sekretara Antony Blinkena o potrebi izborne reforme i ograničene reforme ustava.

"Prvo, što se tiče odluka Evropskog suda, odnose se na državni Dom naroda. Kada govorimo o odlukama, presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je osnovni princip za SAD da se bavimo onim što brine i evropski sud, onda se to odnosi na državni Dom naroda", rekao je Matthew Palmer.

Presude Evropskog suda za ljudska prava prvenstveno su se odnosile na državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH i nisu imale bilo kakve veze sa zahtjevima HDZ-a o "legitimnom predstavljanju", ali su uprkos tome iskorištene u tom smislu, da se zahtjevi prošire. Tražeći sve, HDZ je želio postići najvažnije, dobiti kontrolu nad hrvatskim klubom u Domu naroda FBiH.

Ispostavilo se, kao što je Klix.ba u nebrojeno navrata pisao, da je cilj međunarodne zajednice prvenstveno bio promijeniti način biranja Doma naroda Federacije BiH, a pod pritiskom hrvatske politike.

Poruke koje zadnjih dana šalju mediji bliski HDZ-u bez izuzetka daju podršku najavljenoj odluci Schmidta koja se tiče samo Doma naroda Federacije BiH.

U tom smislu, iako dokument uopće nije objavljen, nije izražena bilo kakva sumnja da će sadržaj odluke biti nepovoljan po interese hrvatske politike u BiH. Kako je odjednom pitanje izbora člana Predsjedništva BiH palo u drugi plan?

Osim toga, već dva dana, uprkos važnosti teme koja se direktno tiče buduće pozicije najjače hrvatske stranke u BiH, Čović niti HDZ uopće se ne oglašavaju, što se na momenat čini gotovo pa nevjerovatnim.

Doduše, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tokom boravka u Bugojnu poručio je Schmidtu da nametne Izborni zakon, kao da zna sadržaj dokumenta.

U tom smislu, sve dok Schmidt dokument drži izvan dosega javnosti jedino što se može zaključiti jeste da je podlegao pritisku Zagreba i da se boji reakcije stranaka i građana.

Godinama je javnost ubjeđivana da je pitanje načina izbora člana Predsjedništva BiH osnovni uzrok političke krize u Bosni i Hercegovini, što je po svemu sudeći bilo daleko od istine.