Više od hiljadu vjernika
121

Kako je obilježen bajram-namaz u Zenici: Centralna svečanost održana u Čaršijskoj džamiji

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Bajram-namaz klanjan je i na području muftiluka zeničkog, a centralna svečanost za Zenicu održana je u Čaršijskoj džamiji gdje je hudbu predvodio muftija Mevludin ef. Dizdarević.

Više od hiljadu vjernika okupilo se danas u centru Zenice kako bi klanjali Bajram-namaz te poslušali bajramsku hudbu koju je predvodio muftija zenički, a kratko predavanje između sabah-namaza i Bajrama održao je glavni imam Jakub ef. Salkica.

Dizdarević je u obraćanju vjernicima kazao da je Bajram blagdan veselja i slavlja kada pred sebe i goste koji nam dolaze iznosimo najskuplju hranu.

“Baklava i sjecani burek su bajramska jela jer su najskuplja za napraviti. Blagdani su obred kojim se želi postići Allahovo zadovoljstvo, kako je to i s ramazanom. Vjernici su se postom u ramazanu približivali Allahu, a sada to u danima Bajrama žele uraditi udjeljivanjem hedija”, kazao je muftija Dizdarević.

Kazao je da svaki vjernik Bajram dočekuje i sa dozom tuge, žala zbog odlaska ramazana, ali je naglasio da je uvijek tako u istinskim stvarima gdje se isprepliću dvije vrste emocija.

“Istinski vrijedne stvari su uvijek izmješane zato i naš Bajram jest vrijeme veselja bez obzira što je u suprotnosti s ramazanskom radošću”, dodao je muftija.

Naglasio je da je Bajram vrijeme okupljanja i vrijeme kada razgovaramo o zajedničkom dobru.

“Uvijek dobro da se Bošnjaci okupljaju, posebno za bajram, a posebno i ako nas prilike u državi pozivaju na oprez. Mutna su vremena, svi vidimo da će se nešto izroditi, dobro ili loše. Ma šta mislio, ali u ovom će Bošnjaci i lijevi i desni, i oni koji vise u džamiji i oni koji zalutaju u nju za Bajram, svi ćemo istu čorbu kusati”, zaključio je muftija Dizdarević te svim vjernicima čestitao Ramazanski bajram.