Selektivne sankcije
109

Kako je Haris Dučić, iako je učestvovao u nepravilnostima na TVSA, nagrađen novim mandatom

Klix.ba
Haris Dučić (Foto: F. K./Klix.ba)
Haris Dučić (Foto: Klix.ba)
Kada je u februaru ove godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila da je na Televiziji Sarajevo nezakonito i u suprotnosti sa Zakonom o radu FBiH zaposleno 14 osoba, uslijedila je smjena direktorice Edine Fazlagić. Istovremeno, nikakve sankcije nije osjetio supotpisnik spornih izmjena Pravilnika o radu, tadašnji v. d. izvršnog direktora programa i produkcije Haris Dučić. On je, zapravo, nagrađen četverogodišnjim mandatom.
Upravu TVSA čine generalni direktor i dva izvršna direktora, a upravo je na izmjenama Pravilnika o radu, koje je kasnije osporila inspekcija, svoj potpis uz Fazlagić stavio i Dučić. Međutim, on se, bez obzira na učestvovanje u nepravilnostima, prijavio na konkurs za izbor i imenovanje rukovodilaca TVSA koji je zatvoren 29. juna.

Podsjetimo, inspekcijskim nadzorom konstatovano je da je TVSA 11. januara 2019. sa 14 radnika zaključila ugovore o radu na neodređeno vrijeme, za šta nije pribavljena prethodna saglasnost Vlade KS.

"Radni odnos s navedenim brojem radnika zasnovan je na osnovu Odluke direktora o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme osoba koje su angažovane po osnovu ugovornog odnosa (ugovor o radu na određeno vrijeme, ugovor o djelu i autorski ugovor) u JP Televizija Kantona Sarajevo najmanje dvije godine", istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Naveli su da je odluka donesena na osnovu Pravilnika o radu TVSA, ali da je u suprotnosti s odredbama Zakona o radu.

Inače, s ovim izmjenama prethodno se nisu složili članovi Vijeća uposlenika ove televizijske kuće, kao ni članovi Sindikalne organizacije TVSA, ali je Nadzorni odbor, na čelu s Hajrudinom Hrvačićem, ipak dao saglasnost da novi pravilnik stupi na snagu.

Kako je Klix.ba i ranije pisao, za poziciju izvršnog direktora programa i produkcije uz Dučića su se prijavili Leila Kurbegović, Enisa Skenderagić, Nerminka Emrić, Haris Hojkurić, Aid Mršić i Amela Hubjer Hatić. Nakon intervjua Dučić je na listi završio kao prvoplasirani kandidat i ubrzo je imenovan za izvršnog direktora programa TVSA. Konkurs za generalnog direktora tada je poništen i bit će ponovljen.

Podsjetimo, dugogodišnji novinar i urednik TVSA Dučić je u vrijeme mandata premijera Suada Zeljkovića imenovan na poziciju savjetnika za medije u Vladi KS, da bi se 2013. vratio u ovu TV kuću.

Kantonalna televizija je javni medij koji se finansira novcem građana, poreskih obveznika.