Ulica Patriotske lige
490

Kako je firma SDA-ovog vijećnika prisvojila javnu površinu u centru Sarajeva za parking

Dž. L.
Uzurpirana javna površina (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Uzurpirana javna površina (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nedostatak parkinga vječiti je problem u Sarajevu, ali mnogo veći problem su osobe koje su spremne prisvojiti komad zemlje koja im ne pripada i naplaćivati korištenje parkinga na toj površini. I to je moguće.

Da je zaista tako, uvjerili smo se danas posjetivši parking firme City Park u sarajevskom naselju Koševo. Ukoliko vas zadesi gužva na ovom parkingu u ulici Patriotske lige, u blizini nekadašnje "Austrijske kuće", vjerovatno će vam biti ponuđeno da parkirate vozilo na obližnjoj javnoj površini pored stambene zgrade. Sat parkinga košta 1,5 KM.

S jedne strane ove javne površine su parkirana stara vozila koja je, prema riječima mještana, još prošle godine dovezla nepoznata osoba.

U međuvremenu je postavljen lanac na parceli koja se nalazi pored parkinga te je mještanima onemogućen prilaz do zgrade u kojoj pretežno žive penzioneri. Ogorčeni zbog ovakve situacije, pozvali su inspekciju na teren, koja je utvrdila da investitor City Park mora ukloniti lanac. Zanimljivo je da je direktor City Parka Mustafa Mulić, inače vijećnik SDA u Općinskom vijeću Centar.

Do prije nekoliko dana na banderi u blizini ove parcele bio je nalijepljen zapisnik inspekcije prema kojem je firmi City Park naloženo da ukloni lanac ispred prilaznog puta. Međutim, danas smo se uvjerili da je zapisnik uklonjen s bandere, a lanac je zamijenjen saobraćajnim čunjevima.

Kako je pisalo u zapisniku, komunalni inspektorat je utvrdio da investitor City Park d.o.o Sarajevo "pomjera lanac po potrebi".

"Uvidom u katastar utvrđeno je da se radi o parceli označenoj kao prilazni put koji je državno vlasništvo 1/1. S obzirom na to da je riječ o javnoj površini, investitoru se izdaje nalog da odmah ukloni metalni lanac u ulici patriotske lige te da ovaj zapisnik ostavi na objekat. Ukoliko investitor ne postupi prema nalogu, pokrenut će se upravni postupak", navedeno je u inspekcijskom zapisniku.

Još jedan pokušaj otimačine javne površine u ovom slučaju parkinga u Općini Centar, u ul. Patriotske lige kod...

Posted by Nihad Uk on Saturday, June 6, 2020
Vijećnik Općine Centar Nihad Uk upozorio je na ovu, kako je nazvao, "otimačinu javne površine".

"Mi smo u Klubu Naše stranke prije sedam mjeseci pokušali aktuelizirali ovo pitanje jer smo vidjeli da su na toj lokaciji na neprirodan način parkirana vozila bez registracija, vjerovatno kako bi se zauzelo što više prostora. Očekivano je bilo da se nešto radi. Tako je nedavno tu postavljen lanac i počela je naplata parkinga na parceli pored", kazao nam je Uk.

On dodaje da je razgovarao s kolegom Mulićem koji je tvrdio kako on "nije vlasnik tog City Parka, već nekog drugog". Ipak, Uk ističe da se Mulić bezuspješno ogradio.

"Sasvim je uredu kada privatnik na svojoj parceli odluči naplaćivati parking. Ali ne možete negdje doći, vidjeti slobodnu parcelu, zabiti kolac i reći da je to vaše", ističe Uk.

Prema katastarskim podacima se može vidjeti da i parking City Parka, odnosno parcela 1607, nije u privatnom vlasništvu, već u posjedu Zavoda za izgradnju KS.

Kontaktirali smo za komentar Mulića, koji je bio nedostupan, kao i glavnu inspektoricu Općine Centar koja nam je kazala da nije ovlaštena za davanje izjava. Očitovanje Općine očekujemo na pismeni zahtjev.