Kanađani se pitaju
0

Kako je dvostruki ubica Elvir Pobrić dobio bh. pasoš?

Sarajevo-x.com
Elvir Pobrić
Elvir Pobrić
Elvir Pobrić koji je osuđen za dvostruko ubistvo u BiH, počinjeno još 1992.godine, trenutno se bori protiv deportacije u svoju matičnu domovinu. On se nalazi u Kanadi koja mu je dodijelila izbjeglički status, koji mu je nedavno oduzet, a sada je angažirao poznatu kanadsku advokatsku kancelariju koja je branila gangstera Jackiea Trana.

Pobriću je također oduzeta dozvola stalnog boravka, i to nakon odluke kanadskog sudstva da bude deportovan, piše list Calgary Herald.

Bosna i Hercegovina ga traži zbog bijega iz zatvora nakon dvostrukog ubistva, zbog kojeg mu je ostalo još 15 godina za odsluženja kazne.

Pobrić se ovih dana našao na saslušanju pred Komisijom za imigraciju i izbjeglice, kada je njegov advokat ustvrdio da ima dosta neodgovorenih pitanja.

Elvir Pobrić je još jednom negirao ubistva kao i bijeg iz zatvora, dok je njegov advokat Bjorn Harsanyi izjavio kako ima pismo Crvenog krsta u kojem se navodi da je ova organizacija osigurala njegovo puštanje na slobodu.

Na saslušanju je advokat Harsanyi izjavio kako bh. zvaničnici nisu dostavili nikakve dokaze o tome da je njegov branjenik pobjegao iz zatvora.

"Mi još uvijek nemamo nikakvih detalja iz Bosne i Hercegovine o tome kako je gdin Pobrić pobjegao. Je li on iskopao tunel? Pretpostavljam da nije lako nekome ko služi kaznu od 20.godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, da jednostavno pobjegne iz srpskog zatvora", kazao je Harsanyi.

On je dodao da je Pobrić ostao u BiH tri godine, da je bio zaposlen i da nije krio svoj identitet nakon odlaska iz zatvora. Nakon toga mu je izdat i pasoš.

"Kako se dvostrukom ubici koji je bjegunac, može izdati pasoš, u zemlji koja traži njegovo hapšenje? To je protivno svakoj logici", kazao je advokat.

Elviru Pobriću je naređeno da ostane u pritvoru sve do salušanja zakazanog za mjesec dana, navodi Calgary Herald.

Podsjetimo da je Pobrić optužen da je 1992. godine ubio Svetu Bjelana i Vitomira Oreškovića zbog čega je osuđen na kaznu zatvora. Međutim on je 1996. godine uspio pobjeći iz zatvora i otputovati u Kanadu gdje je stigao u novembru 1999. godine, te zatražio izbjeglički status.