Poziv (ne)odobravanja
598

Kako je Dodik opet preveslao opoziciju koja preko vikenda mora smisliti kojim putem krenuti

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Opozicija u Republici Srpskoj od prošlogodišnjih lokalnih izbora jačala je iz mjeseca u mjesec i dobijala sve veću podršku, a onda ih je odluka Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida nesvjesno gurnula u zagrljaj Milorada Dodika (SNSD) koji je vješto iskoristio trenutak, kao već nekoliko puta ranije.

Okupili su se pod kišobran "srpskog jedinstva u Bosni i Hercegovini", često apostrofirajući kako su razlike između opozicije i SNSD-a nesagledive, ali da će biti skupa na tom jednom pitanju.

Na taj način su se, valjda, željeli svakodnevno pravdati simptizerima zbog saradnje sa Miloradom Dodikom koji ih je već nekoliko puta politički preveslao, a između toga najbrutalnije omalovažavao, vrijeđao i nazivao izdajnicima.

"Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara", glasio je zaključak koji su prošlog mjeseca usaglasili lideri parlamentarnih stranka u RS-u.

Lizalo za djecu, telefonski poziv za opoziciju

Na to se kasnije dodalo i da će član Predsjedništva BiH ići na sjednice isključivo ako prijeti opasnost da se donesu odluke "koje mogu biti na štetu RS-a" te da će povlačiti vitalni interes kako bi se odluka donosila u NSRS. Jasno je da jučerašnji sastanak s Erdoganom nikako nije mogao biti na štetu RS-a niti se na njemu nešto odlučivalo niti je Erdogan mogao čuti nešto novo od bh. lidera.

Izdržao je Dodik malo duže od mjesec dana nerada u Predsjedništvu BiH, a onda je morao smisliti način kako svojim opozicionarima objasniti da ipak mora krenuti put Sarajeva na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom.

A da Dodik nije sam, potvrdili su i SNSD-ovi ministri Staša Košarac i Vojin Mitrović koji su jučer učestvovali na sastanku sa turskom delegacijom.

Kao kada malom djetetu date lizalo da ga smirite, tako je i Dodik opoziciji podario po telefonski poziv prije puta s obavještenjem da će ipak učestvovati u radu Predsjedništva BiH, iako "ništa neće odlučivati". Da bi utješio opozicionare rekao im je da je to u interesu Republike Srpske, a onda u javnosti “zavrtio” kako je dobio njihov amin.

Trebalo je određeno vrijeme da opozicionari konsoliduju redove pa saopće kako Dodiku nisu dali nikakvu saglasnost za sastanak s Erdoganom i da su protiv toga te da Milorad Dodik direktno krši dogovor iz Narodne skupštine RS-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović uoči dolaska Erdogana je rekao da njegova stranka nije dala saglasnost Miloradu Dodiku da ide na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera", dodao je.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da Milorad Dodik sudjelovanjem na sastanku s Erdoganom krši zaključke Narodne skupštine RS-a.

"SNSD će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26.jula, kao i od zaključaka Narodne skupštine. Na to svakako, ima pravo, kao što ima i obavezu da nosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije", rekao je Crnadak.

Malo vremena za veliku odluku

Ako ostanu pri svojim stavovima, iako ih u posljednje vrijeme često mijenjaju, dogovor iz NSRS-a od sinoć više ne važi jer je prema Šarovićevim i Crnadkovim riječima prekršen.

Jedini koji je dao Dodiku vjetar u leđa pred put u Sarajevo je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On je medijima kazao kako se složio da Dodik treba prisustvovati sastanku sa predsjednikom Turske jer "srpski predstavnici nikada ne treba da odbijaju sastanke sa najvišim zvaničnicima drugih država".

Šta će sada opozicija? Već su objelodanili da Dodik nije imao njihovu saglasnost i da je prekršio dogovor. Sada im preostaje da preko vikenda smisle kojim putem krenuti - odlučno raskrstiti s "dogovorom" ili se ponovo vratiti u topli zagrljaj SNSD-a.