Velikodušna Borjana
64

Kako je Borjana Krišto dodjeljivala državni novac udruženju koje vodi njena nevjesta

Klix.ba
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje "Hrvatska žena Livno" je samo prošle godine inkasiralo 100 hiljada KM od Vijeća ministara, a zanimljivo je da je na čelu tog udruženja Tihana Krželj, nevjesta Borjane Krišto (djevojački Krželj).

Tihana Krželj udata je za jedinog Borjaninog brata, a cijelo Livno potresa saznanje koliko je budžetskih sredstava stizalo u udruženje koje vodi Tihana Krželj u trenutku dok iz Livna trbuhom za kruhom odlaze rijeke mladih ljudi, prenosi Dnevni list.

Tihana se za Borjaninog brata Ljubomira udala prije gotovo trideset godina, a Borjana im je čak bila i vjenčana kuma.

Na Popisu udruženja registriranih u Ministarstvu pravosuđa i uprave Kantona 10 (stanje na dan 20.02.2016.) Udruženje "Hrvatska žena Livno" nalazi se pod rednim brojem 138., a navodi se da je predsjednica upravo Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Kantona 10, a aktivna je i u ženama HDZ-a BiH.

Isto Udruženje sredstva je dobivalo i od Borjane Krišto, dok je bila predsjednica FBiH.

Primjerice, Krišto je 2008. podijelila 150.000 KM neprofitnim organizacijama u BiH, od čega 10.000 udruženju svoje nevjeste.

Cijelo klupko se možda nikada ne bi ni počelo odmotavati da Vijeće ministara nije napravilo enormne razlike pri izdvajanju sredstava za kulturu prošle godine, prenosi Dnevni list.

Anonimnom udruženju iz Livna izdvojili su 100 hiljada KM, a samostanu u Kraljevoj Sutjesci 1.000 maraka, što je gvardijan i odbio.

Slično su podcijenili i Napredak, a mizeran je i iznos koji su dali kardinalovom Katoličkom tjedniku i drugima.

Projekt na temelju kojeg je "Hrvatska žena Livno" inkasirala 100 hiljada maraka zove se "Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine", a decidno se ne navodi čega sanacija i čega rekonstrukcija.

Podsjetimo, Vijeće ministara prošle je godine izdvojilo 1.208.000 KM za projekte institucija kulture u BiH, a glavnina "hrvatskih" sredstava otišla je čudnim kriterijima.

Udruženju "Hrvatska žena Livno" odobreno je 100 hiljada KM, a uz to udruženje 100 hiljada KM dobilo je jedino Udruženje "Mir International Mostar" za Groblje mira na Bilima povrh Mostara, koju je utemeljio Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom Narodnom Saboru (HNS).

Svi ostali su dobili manje novca o kojem odlučuju hrvatski predstavnici u Vijeću ministara.