Staklena banka
103

Kako izgleda "snajperski toranj" iz sporne Eurowingsove priče o Mostaru

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kad je prije nekoliko dana niskotarifna aviokompanija Eurowings na svojoj službenoj web stranici predstavila Mostar, mnogi su ostali zatečeni tekstom. Od istaknutih znamenitosti lijepog grada na Neretvi, neimenovani autor istaknuo je Stari most i snajperski toranj.

"Snajperski toranj" nije pojam koji koriste građani Mostara, mnogi čak nisu ni znali na šta se on odnosi. Ipak, naziv koji očito ima ishodište u ratu označava srušeni objekt Staklene banke u Mostaru koja se nalazi u samom centru grada, neposredno uz Španski trg. Sporni tekst je ukljonjen dan kasnije nakon reakcije mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića.

Iako termin "snajperski toranj" nije odomaćen u Mostaru, to ne znači da ga ne koriste drugi, posebno turistički vodiči i agencije koje žele slikovito predstaviti jednu od gradskih ruševina koju fotografišu hiljade stranih turista.

Zgrada u kojoj je prije rata bila smještena Privredna Banka Sarajevo, a koja je posljednjih dvadesetak godina potpuno ogoljena, izuzetno je živo mjesto, posebno kada je poznato da je objekt službeno zatvoren i zazidan.

Brojni turisti, mostarski studenti i srednjoškolci, putnici namjernici koriste je kao najbolje selfie mjesto u gradu, osamljivanje i sve što ide uz to, od utočišta beskućnika, do improvizirane galerije moderne i ulične umjetnosti. Iako je kretanje objektom vrlo opasno, to ne sprečava mnoge da ga redovno obilaze.

Eurowingsov "snajperski toranj" u doglednoj budućnosti trebao bi ponovo postati poslovna zgrada, ovaj put za smještaj institucija Vlade Federacije BiH u Mostaru. Tako će tužna turistička atrakcija koja Mostar podsjeća na njegove najteže dane prestati biti zanimljiva stranim turistima, a sigurno postati poželjna građanima Bosne i Hercegovine željnim zaposljenja u javnom sektoru.