Primjeri iz Tuzle
32

Kako dokazati nezakonitu smjenu direktora: Borba s politikom je teška, ali se može dobiti

A. K.
Pravne bitke su dobili direktori aerodroma i policije u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Pravne bitke su dobili direktori aerodroma i policije u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
U poslijeratnoj praksi dolazak nove vlasti sa sobom vuče i smjenu nepodobnog rukovodstva u institucijama. Na to nije imun ni Tuzlanski kanton, u kojem se nekoliko direktora nakon smjene odvažilo na upuštanje u pravnu bitku koju su na sudu dobili.

Nakon dolaska na vlast Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB), u Tuzlanskom kantonu su pokrenute procedure za smjenu upravnih i nadzornih odbora.

Praksa je to njihovih prethodnika koja je nastavljena, a iz nove Kantonalne vlade razloge za smjenu potkrepljuju kršenjem u proceduralnim normama.

Prvi na udaru se našao Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je nadzorni odbor ekspresno smijenjen, a procedura za imenovanje novog zvanično pokrenuta.

Ovo bi mogla biti uvertira i u smjenu direktora tuzlanskog UKC-a Vahida Jusufovića, koji u ovom trenutku to ne želi komentarisati. Kratko nam je kazao da obavlja svoje redovne poslove, smjenom se ne zamara, ali mogućnost pravne borbe ne odbacuje u potpunosti.

"Svaki osnivač na to ima pravo i neka ga koristi ako zaista želi. Oni (Vlada TK, op.a.) valjda znaju šta rade. Da li ću se boriti pravno još uvijek ne znam", kratko nam je kazao Jusufović.

Mukotrpna borba

Prije šest godina politika je smijenila direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Eseda Mujačića, koji se odvažio za ulazak u pravnu bitku, a na kraju je i dobio. Smjena je dokazana nezakonitom, zbog čega je u prvostepenom, ali i drugostepenom sudskom postupku naređeno da on mora biti vraćen na posao.

Njega su 2014. godine smijenili i pored činjenice da je tadašnji polugodišnji finansijski izvještaj bio s dobitkom aerodroma od 36 hiljada KM, što je ujedno bio i prvi pozitivan dokument od postojanja te javne ustanove.

"Taj prljavi posao odradio je tadašnji nadzorni odbor, a da mu nisu dali mogućnost žalbe i preispitivanja odluke, već su sve prelomili preko koljena. Ali, ja sam znao da sam u pravu te sam se odlučio za pravnu bitku. U psihičkom i fizičkom smislu taj proces je za mene bilo izuzetno teško izdržati. Sve to je iziskivalo mnogo strpljenja, izdvajanje značajnih finansijskih sredstava, ali i živaca", kaže Mujačić za Klix.ba.

Mujačić na posao nije vraćen, jer tadašnje odgovorne osobe u tuzlanskom aerodromu i Kantonalnoj vladi nisu željele ispoštovati sudske presude koje su bile pravomoćne. Na čelo aerodroma je došao po novoj konkursnoj proceduri, dok je "rep" iz prvobitnog mandata i dalje ostao, zbog čega se, kako saznajemo, trenutno vrši istraga protiv odgovornih osoba.

Također, sudskom presudom aeorodromu je naređeno da Mujačiću mora biti izmireno više od 90 hiljada konvertibilnih maraka za vrijeme koje nije proveo na mjestu direktora. On je, kako nam kaže, do danas uspio naplatiti okvirno 30 posto potraživanja.

"Ostatak nisam naplatio, a s obzirom na to da sam u međuvremenu ponovo postao direktor aerodroma, u aprilu prošle godine sam samovoljno napravio žalbu Kantonalnom sudu u Tuzli na jedan dio isplata, jer ne želim biti u poziciji da sam sebi isplaćujem novac. Ali, zbog poštivanja svih pravnih normi, na kraju će taj novac, u nekom budućem vremenu, meni biti isplaćen", dodao je Mujačić.

Tuzlanski advokat Damir Alić nedavno je izašao iz sudskog procesa dokazivanja nezakonite smjene Dževada Kormana, koji je zbog politike ostao bez rukovodeće funkcije u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. To je na kraju dokazano, Korman je vraćen na posao, a iz budžeta će mu biti isplaćeno okvirno deset hiljada maraka, koliko iznose razlike plaća i naknada za godinu, koliko nije bio na poziciji.

Kompleksno dokazivanje

Alić nam kaže da je proces dokazivanja nezakonite smjene u ovom predmetu bio izuzetno kompleksan, jer je pravosudni sistem bio vrlo ograničen u vrijeme pandemije, ali i zbog činjenice da se radi o političkoj pozadini koja na takozvani nevidljivi način utječe na sam tok postupka. Naš sagovornik navodi da politika predstavlja otežavajuću okolnost i u svim drugim postupcima ovakve vrste.

"Materijalni dokazi nam nisu sporni, jer imamo rješenje o postavljanju neke osobe te rješenje o otkazu ugovora o radu smijenjenoj osobi zbog naprimjer loših rezultata rada, što je najčešća formulacija, ali kada dolazimo do svjedoka nailazimo na problem. Naime, svjedoci uz pomoć kojih se dokazuje nezakonita smjena najčešće mijenjaju svoje stavove jer prvobitno kažu da će učestvovati u postupku, a onda se povlače jer čuvaju vlastite pozicije u institucijama u kojima su zaposleni", priča nam Alić.

U ovakvim postupcima konkretno se ne može predvidjeti vrijeme trajanja nekog spora, s obzirom na to da se prvenstveno ne zna da li će se i kada svjedoci pojaviti na ročištu, ali Alić navodi da oni u periodima izvan pandemije traju između tri i pet mjeseci.

"Prvostepeni postupak u vremenu pandemije traje do godinu, a konkretno u Kormanovom slučaju mi smo na strani imali građane Tuzlanskog kantona koji su mu pružili podršku. S druge strane, kada govorimo o aktuelnim smjenama koje se dešavaju, vrlo je upitno da li će pojedini rukovodioci konkretno imati takvu podršku građana. Međutim, ja ohrabrujem svoje klijente riječima da moraju nastaviti i boriti se za dokazivanje pravde", naglašava Alić.

Također i Mujačić poziva sve nezakonito smijenjene direktore da se upuste u pravnu bitku i to dokažu.

"Sve to jeste dugotrajno i mukotrpno, ali onaj ko vjeruje u pravni sistem i pravdu ne treba se bojati. Vjerujem da će svi bespravno smijenjeni na kraju i dobiti tu pravnu bitku", zaključio je Mujačić.

Dok ne dođe do neophodnih reformi, koje predlaže i Evropska unija, u Bosni i Hercegovini će se i dalje na rukovodeće pozicije postavljati po matrici da te jedna politika dovede, a druga smijeni.

Konkretno u Tuzlanskom kantonu trenutno je direktora moguće smijeniti neusvajanjem izvještaja o radu koji ocjenjuju zastupnici u skupštini, a što je omogućeno izmjenama zakonskih procedura.

Takva praksa direktno utječe i na kvalitet života građana, jer sve sudske presude donesene u korist smijenjenih direktora povlače i određena finansijska sredstva iz kantonalnog budžeta, koja se izdvajaju za razlike naknada smijenjenih osoba.