Brojne nelogičnosti
2

Kako do vakcinacije za one koji nemaju zdravstveno osiguranje ili nisu informatički pismeni

R. D.
Brojne nelogičnosti
Brojne nelogičnosti
Jučer pokrenuta aplikacija za prijave zainteresiranih za vakcinisanje protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevu otvorila je niz nedoumica iz segmenta dostupnosti ove usluge, koja bi trebala biti dostupna doslovno svima.

Prijave putem aplikacije i samo onih koji imaju zdravstveno osiguranje, odnosno elektronsku zdravstvenu knjižicu, znatno sužava dostupnost za uslugu iz domena javnog zdravlja koja bi trebala biti dostupna svima.

Odmah po lansiranju postavilo se pitanje šta će biti s onima koji nisu zdravstveno osigurani, s migrantima ili s ljudima koji nisu informatički pismeni, kakvih je u našoj zemlji značajan broj.

Kako je za portal Klix.ba kazao ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, danas je sastanak s autorima aplikacije te će uočene nelogičnosti probati otkloniti.

"Intencija je da se svi mogu vakcinisati, samo trebamo napraviti potrebne prilagodbe", izjavio je Vranić.

Osim ovoga, otvorilo se i pitanje regionalnog obuhvata. Građani van Kantona Sarajevo s pravom se pitaju kako to da se oni mogu prijaviti za vakcinisanje u Beogradu, a ne mogu u Sarajevu.

Trenutno, u vrijeme dok je u našoj zemlji dostupna manja količina vakcina koje se ravnomjerno dijele po kantonima, to i nema preveliku težinu, ali u kontekstu najava vlade premijera Forte o nabavci vakcina i samom kontekstu najbogatijeg kantona i taj narativ dobija na težini.