Krug 99
0

Kako do Srebrenice kao funkcionalne opštine

FENA
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com) (Foto: F. K./Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com) (Foto: F. K./Klix.ba)
Na danas održanoj redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 uvodničar je bio zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji je govorio o temi "Šta je budućnost Srebrenice".

Kako je Duraković istakao kad se govori o predstojećim lokalnim izborima govori se prije svega o pravu za žrtve genocida i traži da za načelnika ove opštine glasaju Srebreničani, bez obzira na mjesto gdje danas žive i gdje su prijavljeni. Govoreći o Srebrenici nekad Duraković je naveo da je na području ove opštine živjelo oko više od 77 posto muslimana /Bošnjaka dok su ostatak činili Srbi i ostali narodi. Srebrenica je također bila i četvrta opština u BiH kada je riječ o razvojim kapacitetima.

Srebrenica danas je jedina opština na teritoriji Republike Srpske sa Bošnjakom kao načelnikom i kao takva nepoželjna je u RS. Nije puno bolja situacija ni sa Federacijom kad je riječ o odnosu prema Srebrenici. Duraković je istakao da ova opština unutar Republike Srpske kao centralizovane ima niz problema s funkcionisanjem: od prava na posao kad je riječ o Bošnjacima pa do ostalih osnovnih prava.

On je također istakao da kad je riječ o Srebrenici treba pronaći pravnu dimenziju kako bi ova opština funkcionisala. "Nama je genocid sveto slovo i tu nema pregovora", rekao je Duraković. Nakon Durakovića za riječ se javio i Hasan Nuhanović također jedan od Srebreničana koji je preživio genocid. On je istakao da u Srebrenici nije bio incident lokalnog karaktera već genocid širih razmjera.I da se na spisku pobijenih nalazi oko 50 posto iz Srebrenice i ostalo iz drugih opština.

O Srebrenici je govorio još jedan Srebreničanin - Ibran Mustafić koji je optužio SDA za manipulaciju Srebrenicom. Tokom diskusije Jakob Finci se osvrnuo na činjenicu da će se teško naći rješenje problema za Srebrenicu jer i iz same Srebrenice stižu različiti glasovi. On je rekao da sama Srebrenica nebi puno dobila i da je priključe Federaciji BiH ili da postane distrikt a da Aneks 7 neće biti sproveden, jer nove generacije više među sobom ne govore ni bosanski jezik odrastajući u inostranstvu.

Finci je istakao da je prije svega potrebno jedinstvo u Srebrenici. Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar rekao je da se nada da će jednom Srebreničani pričati o tome da žele za načelnika čovjeka koji im odgovara a ne da li je on Bošnjak ili Srbin. On se osvrnuo i na činjenicu da nemali broj Srebreničana traži rješenje stambenog pitanja van Srebrenice.

"Mene boli srce kad mi dođu sa tim zahtjevima jer znam da će od onih tamo kuća praviti vikend naselja i da Srebrenica postaje spomenik u kojem ne žive ljudi. A trebam udovoljiti njihovim zahtjevima", rekao je Kovačević. Tokom diskusije postavljeno je i pitanje šta je s Hrvatima koji su živjeli u Srebrenici.