Nakon ostavke na funkcije u SDA
68

Duraković predao kandidaturu za načelnika Srebrenice

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je zvanično podnio ostavku na funkcije i članstvo u Stranci demokratske akcije, Ćamil Duraković je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH predao kandidatsku listu za nezavisnog, nestranačkog kandidata za načelnika Opštine Srebrenica.

Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Općine Srebrenica je za kandidaturu ispred 13 nevladinih udruženja preživjelih genocida u Srebrenici prikupio 160 potpisa.

Duraković je za agenciju Anadolija izjavio da se na listi od 160 potpisa koje je prikupio, nalazi "20 posto Srba i nebošnjačkog stanovništva". Duraković je naglasio da više nije član SDA i da je "Srebrenica njegova stranka".

Okupljenim novinarima, ispred zgrade CIK-a u Sarajevu, Ćamil je poručio: "S obzirom na to da je zaštita Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima od negatora genocida iznad bilo kakve stranačke politike ili članstva u stranci, danas sam odlučio da izađem iz članstva Stranke demokratske akcije i podnesem prijavu kao nezavisni kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima".

Zahvalivši na ukazanom povjerenju svim članovima neformalne koalicije građana "Glasat ću za Srebrenicu", Duraković je izrazio zadovoljstvo pokazanim "jedinstvom nas preživjelih genocida u Srebrenici".

Duraković je uputio poziv svim građanima BiH "da se prijave u Srebrenici i tako pomognu da se dobije bitka za dostojanstvo svih Srebreničana i istinu koja se pokušava ubiti od strane negatora genocida, uz saučesništvo međunarodne zajednice".

Predstavnicima međunarodne zajednica, osim kako kaže "časnih izuzetaka koji su dali sve od sebe da pomognu Srebrenici, ali bili su nemoćni", Duraković je poručio da je "njihova izdaja bolna, ali da ovaj put niko od nas, za razliku od jula 1995. godine, nema nikakvih iluzija".

"I ovaj put, slagali su nas jednako podlo kao i 2007. godine, kada smo tražili poseban status nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ono što je nečasni pukovnik Karemans bio tokom genocida u Srebrenici, to je danas međunarodna zajednica. Konačno smo se uvjerili da bi se 1995. opet ponovila i u današnjem svijetu", izjavio je Duraković.

On je potom dodao kako "nije vrijeme velikih riječi, već je vrijeme za konkretna djela, rad i žrtvovanje."

"Zato ćemo uz pomoć svih onih koji su nam do sada volonterski ponudili podršku, u idućih 11 sedmica uraditi sve da u svakom gradu BiH obezbijedimo prevoz i, ako treba, snosimo troškove svima koji su spremni da nam se pridruže, ali nemaju novac", rekao je Duraković i poručio da će Srebreničani zajedno sa svim građanima BiH uspjeti u namjeri da "Srebrenicom i Memorijalnim centrom u Potočarima, u budućnosti ne vladaju revizionisti i negatori genocida."

Vezani članci