Ovo je plan
136

Kako će funkcionisati prijava građana za masovnu vakcinaciju u Kantonu Sarajevo

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glavni tehničar u Domu zdravlja Kantona Sarajevo i član grupe za provođenje vakcinacije, doktor zdravstvenih nauka Ademir Spahić je za Klix.ba objasnio kako će teći postupak imunizacije u Sarajevu te na koji način će biti organizovano prijavljivanje građana za imunizaciju.

Ranije je na sjednici Skupštine KS ministar zdravstva KS Haris Vranić najavio da će danas u rad biti puštena aplikacija uz pomoć koje će biti moguće prijavljivanje za vakcinaciju, a Spahić kaže da će link biti javno objavljen najkasnije sutra.

Od prijave putem aplikacije do poziva porodičnog ljekara

Ova aplikacija će biti javno dostupna na web stranicama Doma zdravlja KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, kao i na svim portalima u Sarajevu. Tu će se građani izjašnjavati da li žele primiti vakcinu, a za prijavu će im biti potreban samo jedinstveni matični broj i elektronska zdravstvena legitimacija.

Zatim će na osnovu tih prijava i spiskova koje ima Zavod za javno zdravstvo KS, timovi porodične medicine pozivati građane na termin za vakcinaciju, a što će biti organizovano u Zetri.

"Od porodičnih ljekara građani će dobijati pozive i vrijeme vakcinisanja koje će biti u dvorani Zetra, gdje se već u ovoj sedmici počinju raditi pripreme koje su već usaglašene sa svim infrastrukturnim potrebama", rekao je Spahić.

Registraciju za vakcinisanje će građani dobiti putem Vibera ili pozivom na telefon, a i oni koji se ne budu prijavili na linku planiranom za građane, će biti uključeni u proces imunizacije. Uporedo s prijavama sastavljaju se i spiskovi rizičnih grupa po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

U KS je 70.040 starijih od 65 godina i 126.128 građana s hroničnim oboljenjima

Prioritet u vakcinisanju naravno imaju zdravstveni radnici, zatim štićenici i radnici u gerontološkim centrima, nakon čega nastupa masovna faza vakcinacije.

U toj, trećoj (masovnoj) fazi prioritet će imati građani stariji od 65 godina, kojih je u Kantonu Sarajevo 70.040 te stanovništvo s hroničnim bolestima, a u KS to je 30 posto ili 126.128 osoba.

Uporedo s vakcinacijom prioritetnih grupa će teći i vakcinacija građana koji su se prijavili za vakcine putem aplikacije.

Kako će izgledati vakcinacija u Zetri

U Zetri će za početak biti postavljeno 30 boksova, što će biti dovoljno za 2.000 vakcinisanih za 12 sati. Spahić naglašava da se, u skladu s potrebama, ovi kapaciteti mogu proširivati na dnevnoj bazi.

"Imamo dogovor s UNDP-jem da, ako vidimo da imamo više građana nego što je kapacitet za vakcinaciju, oni će navečer dodavati više boksova za ujutru i na taj način će kapaciteti biti fleksibilni", rekao je Spahić dodavši da je u ovom trenutku najbitnije da država nabavi bilo kakve vakcine i da imunizacija počne.

Check punktovi će biti na ulazu u Zetru. Tu će građani dolaziti sa zdravstvenom legitimacijom, a ljekari koji će se nalaziti na punktovima će im uzimati anamnezu. Nakon toga pacijenti kojima je odobrena vakcinacija odlaze u jedan od boxova, vakcinišu se i odlaze na mjesto za opservaciju 15-30 minuta.

Spahić zaključuje da Zetra ispunjava sve sanitarne uslove za provođenje masovne vakcinacije, te da prema dosadašnjem planu cijeli proces vakcinacije jedne osobe od dolaska do odlaska s lokacije ne bi trebalo da bude duži od otprilike pola sata.