BiH
103

Kako će dolazak pape utjecati na vjenčanja u Sarajevu?

Piše: I. P.
Dolazak pape Franje u Sarajevo 6. juna zabrinuo je mladence koji su svoj brak htjeli ozvaničiti upravo toga dana u sarajevskim općinama.
Foto: StockSnap
Foto: StockSnap

Naime, nemali broj parova koji su svoje sudbonosno "da" odlučili reći na dan dolaska pape Franje u Bosnu i Hercegovinu tvrdi da su naišli na znatne probleme u vezi sa organiziranjem vjenčanja.

"Nama su u vrlo kratkom roku, tek nedavno, rekli da ćemo imati problema u vezi sa vjenčanjem u Općini, a zbog sigurnosnih razloga vezanih za dolazak pape. Iz općine govore o ograničenju kretanja vozila, kao i o mogućnosti potpunog otkazivanja zakazanih vjenčanja u gradskim općinama. Mi bismo samo voljeli da se Općina potrudi da nam nađe alternativno rješenje i lokaciju za vjenčanje", rekao je za Klix.ba mladoženja koji je htio ostati anoniman.

Iz tri gradske općine koje smo kontaktirali odgovorili su na upit portala Klix.ba, a u odgovorima je naglašen novi režim koji će se vjerovatno morati ispoštovati zbog naloga policijskih agencija, kao i zbog molbe Vrhbosanske nadbiskupije.

"Vjenčanja u Općini Novi Grad Sarajevo zakazana za 6. juni 2015. godine nisu otkazana. Dopisom Vrhbosanske nadbiskupije obaviješteni smo da je pročelnik Odbora za odnose sa državnim vlastima Vrhbosanske nadbiskupije prof. dr. Darko Tomašević obavio razgovor sa ovlaštenim osobama MUP-a Kantona Sarajevo, te da su došli do zaključka koji se odnosi na osobe koja planiraju sklapanje braka na dan posjete Svetog oca pape Franje državi BiH", stoji u saopćenju Općine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kako nam je rečeno, u dopisu je akcenat stavljen na mogućnost otežanog saobraćaja u gradu nevedenog dana, odnosno da će saobraćaj biti veoma ograničen i da će dolazak automobilima biti skoro nemoguć.

"U skladu sa ovim, budući bračni partneri koji su zakazali vjenčanje za 6. juni su obaviješteni o navedenom, te je u svakom predmetu vjenčanja za navedeni dan napravljena službena zabilješka o obavijesti, pa napominjemo da su termini održavanja vjenčanja u Općini Novi Grad Sarajevo potvrđeni, odnosno da su budući bračni partneri ostali pri zakazanom terminu za sklapanje braka", stoji u saopćenju Općine Novi Grad.

Iz Općine Stari Grad također je saopćeno kako vjenčanja nisu otkazana te da je u Matičnom uredu najavljeno osam sklapanja brakova - pet u prostorijama općine, a tri na terenu.

"Iz Službe za opću upravu Općine Stari Grad, odnosno Matičnog ureda, upozorili su buduće mladence koji su zakazali vjenčanje 6. juna da vode računa o mogućnosti otežanog odvijanja saobraćaja tog dana, a otkazivanja najavljenih vjenčanja nije bilo", rečeno je iz Općine Stari Grad.

U razgovoru sa predstavnicima Općine Centar rečeno je kako za sada nema naznaka o otkazivanju rada Matičnog ureda na dan 6. juni, ali da su na osnovu dopisa Vrhbosanske nadbiskupije zaključili kako će vjenčanja naići na organizacione probleme zbog ograničenog kretanja.