Integracija u društvo
4

Kakav status imaju mladi u Sarajevu i okolini? Danas tematska sjednica Skupštine

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas će na tematskoj sjednici razgovarati o pitanjima i statusu mladih u ovom kantonu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je pripremilo zbirnu informaciju resornih ministarstava među kojima je i informacija o izraženoj potrebi da kreiranje politike prema mladima, uspostava i jačanje institucionalnih mehanizama za podršku mladima budu prioritet u radu nadležnih vlasti te da se mladima omogući aktivno učestvovanje u kreiranju politike.

Također je istaknuto da u aktivnostima ministarstava mladi i njihove potrebe budu prepoznati kao zasebna kategorija u skladu sa Strategijom prema mladima KS od 2019. do 2023. godine.

Između ostalog, naglašeno je da se u budžetu za 2020. godinu, u skladu s objektivnim mogućnostima, u okviru svih resornih ministarstava koja su nadležna za pitanja omladinskog sektora, predvide budžetske stavke koje se odnose na implementaciju Strategije prema mladima, implementaciju Akcionog plana 2019.-2021. godine i realizaciju ostalih programskih i projektnih aktivnosti za mlade koje nisu predviđene strategijom.

Također se navodi potreba da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u 2020. godini provede stručno istraživanje o potrebama i problemima mladih koje će predstavljati osnovu za eventualno redefiniranje jedinstvenog Akcionog plana koji utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo, kao i drugih programskih i projektnih aktivnosti za mlade.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine na području Kantona Sarajevo živi ukupno 413.593 stanovnika, od kojih je 83.805 mladih (od 15 do 29 godina).

Nedovoljna integracija mladih u društvo i nepovoljni društveni status u poređenju sa starijom kategorijom, čini ih jednim od najranjivijih segmenata populacije, koji zahtijeva poseban odnos društva prema njihovim potrebama i problemima.