Pilot projekat
94

Kakanj se okreće zelenoj energiji: Solarni paneli uskoro na zgradi općine, vrtića, dvorana..

E. M.
Općina Kakanj pokrenula je proceduru za izgradnju solarne elektrane koju žele postaviti na zgradu općine čime bi osigurali struju za vlastite potrebe.

Kako je navedeno na službenoj stranici Općine Kakanj, prateći projekte Strategije razvoja Kaknja za period od 2021. do 2027. godine, pokrenuta je procedura za izgradnju solarne fotonaponske elektrane za vlastite potrebe.

Solarni paneli bi, prema projektu kojeg je uradila firma "Sky energy" iz Zenice, trebali biti montirani na krovu zgrade Općine Kakanj, a naredni koraci su pribavljanje dokumentacije.

"Sada nam slijedi obezbjeđenje potrebne dokumentacije, podnošenje zahtjeva za prethodnu elektroenergetsku saglasnost, a zatim i planiranje izgradnje solarne elektrane. Glavni projekat je uradila firma 'Sky energy' iz Zenice kojoj zahvaljujemo na uspješnoj saradnji", kazali su iz Općine Kakanj te dodali da bi time osigurali do 88 kW snage.

Inače, sve veći dio poslovnih subjekata se opredjeljuje ka zelenoj energiji, a Općina Kakanj je među prvim općinama u BiH koja se odlučila izraditi solarnu elektranu za vlastite potrebe.

"Opredijeljeni smo da štedimo na troškovima. U istom trenutku želimo ulagati u obnovljive izvore i pratiti naše potrebe. Ovo je naš pilot projekat. U konačnici naš cilj je iskoristiti sve slobodne javne površine, krovove sportskih dvorana, vrtića i drugih objekata kako bi ulagali u zelenu energiju. Pored ovoga želimo raditi i na elektro mobilnosti u narednom periodu", kazao je načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević.