Javno vs privatno
4

Kafedžić: Postojali su brojni otpori uspostavi registra imenovanih lica

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kanton Sarajevo je napravio pionirski korak objavom registra imenovanih lica, jer je prvi kanton koji se odlučio na ovaj korak nakon što se već pet godina u FBiH, pa ni u KS, ne primjenjuje Zakon o sukobu interesa.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS Erduan Kafedžić kazao je kako mi na prostoru Balkanu moramo početi mijenjati percepciju javnog dobra od one da je "ničije" do one da je "naše i sviju nas".

"Moramo početi sa jednakom, čak i sa većom pažnjom tretirati sredstva za rad koja su nam dostupna, recimo, kao državnim službenicima, kao što tretiramo naša lična, privatna dobra kući. Vic da po makadamu najbolje vozi službeno auto je zapravo najslikovitiji prikaz našeg kolektivnog odnosa i svijesti prema javnom dobru. Kada postanemo svjesni da su javni interes i javno dobro iznad našeg privatnog interesa tada ćemo kao društvo napraviti značajan iskorak", kazao je Kafedžić.

Kazao je kako su postojali brojni otpori uspostavi Registra, najčešće uz opravdanje da se mora poštovati institut privatnosti i zaštite ličnih podataka.

"Apsolutno sam pristalica da svaki segment zaštite ličnog i ličnih podataka mora biti poštovan. Međutim, onog momenta kada prihvatite obnašanje javne funkcije u javnom interesu, sa ili bez naknade, prihvatate i da svoj privatni interes nećete stavljati ispred javnog što je i zakonska odrednica. Kao osobe koje kroz funkcije u upravljačkim, nadzornim, rukovodnim ili drugim tijelima utičemo na poslovanje institucija koje se finansiraju sredstvima svih građanki i građana, moramo biti svjesni da postoji visok stepen zainteresovanosti javnosti ko upravlja tim dobrima. Obzirom da se javna budžetska sredstva formiraju iz poreza i javnih prihoda, nesumnjivo je opravdano učiniti široj javnosti dostupnim informacije ko je, sa različitih pozicija, odgovoran za poslovanje i upravljanje institucijama, pa time i za utrošak javnih sredstava", rekao je.

Cilj je bio kroz objedinjavanje na jednom mjestu, učiniti dostupnim i za pretragu jednostavnim podatke o svim imenovanjima u KS. Tako je Registrom trenutno obuhvaćeno skoro 3.000 imenovanja u više od 200 institucija Kantona. Zanimljiv je podatak, a posebno u kontekstu ranijeg osvrta na javni interes, da institucije čiji su podaci prikupljeni raspolažu na godišnjem nivou sa preko 851.680.835 KM + cca 400.000.000 ZZO javnih sredstava.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kako je kazala šefica Ureda komisije za odlučivanje o sukobu interesa Danka Polovina-Mandić ovaj registar neće biti samo od koristi KS, već cijeloj Federaciji BiH.

"KS je prvi koji je odlučio da poduzme nešto na ovom polju transparentnosti rada i podizanja svijesti o tome šta se do zvaničnika očekuje dok obavljaju tu funkciju. Ključni faktor je u preventivnoj borbi protiv korupcije. Vjerujem da je KS imao velikih problema tokom uspostave ovog registra zato što javni zvaničnici imaju pogrešnu percepciju da je Zakon o sukobu interesa represivan zakon usmjere direktno protiv njih. Radi se o zakonu koji treba da im pomogne i štiti njihov integritet i pomaže u izgradnji javnog imidža", rekla je Polovina-Mandić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton kazao je kako su s ponosom pružali podršku u ovom projektu koji ima za cilj sprječavanje sukoba interesa.

"Kada postanete javni zvaničnik da se lični interes zamijeni javnim. Ponuditi transparentan uvid u potencijalni sukob interesa je od ključne važnosti za ostvarenje djelotvorne uprave kao i onoga što dolazi s njom - ekonomski razvoji, politička stabilnost i javna administracija koja djeluje u korist građana. To je ono što je motivisalo nas", kazao je Berton.

U bazi se nalaze svi državni službenici u KS, te članovi komisija pravnih i izvršnih odbora, a ona može detektovat i oblasti u kojim se potencijalno može pojaviti sukob interesa. Cilj je i da takve informacije budu dostupne javnosti.

"Nadamo se da će ovaj projekat ojačati integritet, objektivnost i nepristranost zvaničnika u vršenju njihovih javnih funkcija i da će ova baza doprinijeti kvalitetnijoj javnoj administraciji i transparentnijem imenovanju državnih službenika", rekao Berton.

Podsjetio je državne parlamentarce kako je Zakon o sukobu interesa još u proceduri, a riječ je o vrlo važnom pitanju kojim se trebaju baviti.