Izbori 2018.
20

Kadrovske križaljke u strankama: Pročitajte ko se nalazi na kompenzacijskim listama

Piše: A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH objavila je kompenzacijske liste koje je ovjerila na današnjoj sjednici u Sarajevu. Ovjerene su 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata.

O tome ko je sve dobio kompenzacijske mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka, ili koalicija prema broju dobivenih važećih glasova možete pročitati na ovom linku.

Tako listu SDP-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH predvodi lider ove stranke Nermin Nikšić, dok je generalni sekretar SDA Halid Genjac na čelu kompenzacijske liste SDA za Zastupnički dom PSBiH. Za isti dom listu Naše stranke predvodi predsjednik ove stranke Predrag Kojović.

Aktuelni ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević predvodi listu SDA za Federalni parlament. Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut predvodi kompenzacijsku listu te stranke za Parlament BiH, a Munib Jusufović za Zastupnički dom FBiH.

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, na čelu je kompenzacijske liste DF-a za Parlament BiH, dok Borjana Krišto za isti nivo predvodi kompenzacijsku listu HDZ-a BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović predvodi kompenzacijsku listu njegove stranke za Zastupnički dom PSBiH, a Aleksandra Pandurević listu SDS-a za isti nivo vlasti.

Kompenzacijske liste su siguran način za ulazak u zastupnička tijela onih koji su, najčešće, favoriti stranačkih predsjednika, ili imaju drugu vrstu stranačke privilegije i ne moraju strahovati od preferencijalnih glasova.

Ilustracije radi, na prošlim izborima u Zastupnički dom Parlamenta FBiH s kompenzacijskih lista ušlo je 25 od 98 zastupnika, a zanimljivo je da je njih devet dobilo manje od 1.000 glasova.