BiH
0

Kadrić: Pitanje studentskog standarda moguće riješiti jedinstvenim propisom

FENA
Studentski dom Nedžarići (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Studentski dom Nedžarići (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić smatra da je probleme koje imaju studentski centar i studenti moguće riješiti kvalitetnim propisom koji bi bio jedinstven na nivou Federacije BiH, a kao glavni cilj bi trebalo da bude osiguranje normalnih uvjeta za studente.

"Vrijeme je da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke preuzme koordinirajuću ulogu i da se tako regulira oblast studentskog standarda, a da promptno krenemo na donošenje zakona iz te oblasti najmanje na nivou FBiH", kazao je za Agenciju FENA Kadrić.

Naveo je da je ta ustanova u teškoj finansijskoj situaciji te precizirao da će zbog potraživanja, koja na ime smještaja i ishrane studenata trenutno iznose više od dva miliona KM, biti prisiljeni uvjetovati zaduživanje studenata u novoj akademskoj godini izmirivanjem dugovanja kantona iz kojih dolaze studenti. Kaže da izmirivanje tih dugovanja uvjetuje i izmirivanje obaveza što ih studentski centri imaju prema dobavljačima.

"Nijedan student neće ući u dom ukoliko njegov kanton ili onaj ko sudjeluje u sufinansiranju, do septembra ne izmiri obaveze. Predlažem da studenti vrše pritisak na vlade kantona iz kojih dolaze da izmire dugovanja jer ćemo u protivnom morati tražiti od studenta da plati taj iznos koji ćemo mu vratiti kad njegov sufinansijer izmiri obave prema nama. Jednostavno ne možemo više trpjeti ovakvo stanje", kaže Kadrić.

Ističe pozitivan primjer Kantona Sarajevo koji redovno izvršava svoje obaveze prema studentskom centru, „a da nam nije toga odavno bismo bili na koljenima“. Najveći dužnici su, kaže on, Srednjobosanski kanton, USK...

Kadrić navodi da još nema najava o korekciji cijena za smještaj i ishranu studenata u sarajevskim studentskim centrima, ali imaju najava poskupljenja namirnica i energenata. Kaže da će biti prisiljeni adekvatno reagirati, ako se obistine najave poskupljenja.

"Što god budemo uradili očigledno će sve ići na teret studenta jer nemamo sistema. To nigdje u svijetu nije popularno, a taj problem rješava se programom mjera zaštite kao što je to bilo i kod nas u neka dobra vremena", kazao je.

Kadrić je naglasio da je izmirivanje obaveza prema studentskim centrima, odnosno subvencija za smještaj i ishranu studenata posljednje na listi prioriteta svih budžeta. Precizirao je da se iz tih sredstava isplaćuju i plaće uposlenika te ustanove koje kasne po četiri mjeseca.

Planirano je da tekst konkursa za prijem studenata u studentske domove u Sarajevu u novoj akademskoj godini bude objavljen 17. juna, a prikupljanje dokumentacije trajat će 30 dana. Kriteriji su vrlo jasni, a studenti će u augustu imati kompletnu informaciju.

Studentima će ove godine biti na raspolaganju 960 kreveta u domu u Nedžarićima i oko 700 kreveta na Bjelavama, bez drugog i trećeg paviljona.