{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 15. septembra isplatiti novac za ishranu i smještaj studenata u Sarajevu

F
3.7.2013. u 16:07
0
4
Do 15. septembra isplatiti novac za ishranu i smještaj studenata u Sarajevu
0
Do 15. septembra isplatiti novac za ishranu i smještaj studenata u Sarajevu
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održali sastanak na kojem je razgovarano o problemima sa kojima se suočava Studentski centar Sarajevo zbog neredovnog plaćanja subvencija od strane vlada kantona.
Sastanku su prisustvovali direktor, predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora, Samostalnog sindikata i Udruženja studenata Studentskog centra te ministri obrazovanja, nauke, kulture i sporta i finansija iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Riječ je o kantonima koji imaju najveća dugovanja prema ovom studentskom centru. Inače tešku situaciju nastalu zbog ovih dugovanja Federalna vlada i resorno ministarstvo su, svojim mjerama, donekle ublažili, ali to nije rješenje problema.

Tokom sastanka je dogovoreno da svi učesnici u subvencioniranju usluga ishrane i smještaja studenata u Studentskom centru Sarajevo svoje trenutne obaveze izmire zaključno sa 15. septembrom 2013. godine.

Usaglašeno je i da će se te obaveze, počevši od naredne školske godine, izmirivati po sistemu mjesec za mjesec, kako bi bile izbjegnute posljedice koje kašnjenje subvencija ima na tekuće poslovanje Studentskog centra.

Federalni premijer Nermin Nikšić je rekao da bi najbolje rješenje bilo donošenje, već pripremljenog, Zakona o studentskom standardu u FBiH, te da će zajedno sa ministrom Mašićem, pokrenuti inicijativu prema kantonima za dobivanje neohodne saglasnosti, kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru.

Naglasio je da postoji dobra volja i mnogo ideja koje se mogu realizovati u cilju poboljšanja studentskog standarda, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: