BiH
35

Kadrić: Izmirivanje dugovanja u Studentskom centru redovnije, potraživanja još visoka

FENA
Emir Kadrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Kadrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić zadovoljan je što potpisnici ugovora o subvencioniranju na ime smještaja i ishrane studenata redovnije izmiruju dugovanja što ih imaju prema toj ustanovi, ali i upozorava da Studentski centar još ima značajna potraživanja što uvjetuje izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima.

"Zadovoljan sam sa svima, osim sa USK koji još nisu izmirili obaveze iz prošle kalendarske godine. Situacija je povoljnija nego ranijih godina, nivo naplate dugovanja je mnogo viši nego prethodne godine. Međutim, stanje nije odlično, mi i dalje potražujemo oko milion KM i istovremeno dugujemo dobavljačima, naročito kad su u pitanju energenti. To je problem koji će, nadam se, u narednim godinama biti riješen", kaže Kadrić.

Precizira da Studentski centar Sarajevo, zbog dugovanja kantona prema njima, duguje dobavljačima te naglašava da samo zahvaljujući njihovom razumijevanju ne ostaju bez energenata.

"Najavljen je sastanak sa 'Sarajevogasom' gdje ćemo dogovoriti da do oktobra izmirimo naše obaveze na ima utroška tog energenta", naglasio je Kadrić i podsjetio kantone dužnike da u toku narednog mjeseca nastoje izmiriti obaveze iz prethodne akademske godine.

Kadrić naglašava da je obaveze izmirila Vlada Federacije BiH koja sufinansira studente iz Livna, Goražda, RS i Posavskog kantona. I ZDK i SBK visoko kotiraju u izmirivanju obaveza za smještaj i ishranu studenata s tih područja, TK duguje za te usluge od marta, a USK nije izmirio te obaveze za svoje studente od novembra prošle godine.

Kapacitet JU "Studentski centar" Sarajevo u akademskoj 2016./2017. je 1.650 studenata Univerziteta u Sarajevu u domovima Nedžarići i Bjelave, za smještaj i ishranu prema utvrđenim jedinstvenim kriterijima.

Na smještaj i ishranu u domove JU "Studentski centar" Sarajevo u akademskoj 2016./2017. godini primljeno je oko 1.300 osoba, a očekuje se da će do početka akademske godine kapaciteti u domovima biti popunjeni. Planiran je i prijem stotinjak studenata po principu samofinanciranja.

Određeni broj studenata pravo na smještaj moći će ostvariti nakon što izmire određene obaveze što ih imaju prema Studentskom centru. Nekima od studenata zaduživanje u studentskim domovima onemogućeno je zbog disciplinske mjere koja im je ranije izrečena.

Žalbeni rok na konkurs za prijem u studentske domove traje do kraja augusta, a početkom septembra počet će zaduživanje studenata. Kao i prethodnih godina, smještaj u studentske domove na bazi subvencije mogu dobiti redovni studenti i oni koji prvi put upisuju godinu.