BiH
46

Studenti iz Doma Bjelave u Sarajevu: Smještaj je preskup, a uslovi katastrofalni

Piše: S. H.
Dom Bjelave (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa studenata koji su smješteni u studentskom domu Bjelave poslali su pismo direktoru Studentskog centra Sarajevo Emiru Kadriću, izražavajući nezadovoljstvo cijenom koju moraju plaćati za smještaj, te katastrofalnim uslovima. Direktor Kadrić poručuje da će razmotriti zahtjeve, ali da njihova implementacija ne zavisi od direktora, te da je djelimično i riječ o pritisku na njega.

"Mi kao korisnici usluga studentskih domova generalno smo nezadovoljni sa uslovima stanovanja a posebno s visinom troškova koje uplaćujemo mjesečno. Cijena zaduženja je previsoka s obzirom na uslove koje imamo, a posebno za studente koji dolaze iz Srednjobosanskog kantona. Prostorije koje studenti koriste su u lošem stanju, naročito u domu na Bjelavama", ističu studenti u svom zahtjevu upućenom direktoru Kadriću.

Među zahtjevima studenata je sniženje cijene usluga i smještaja u studentskim domovima Sarajevo, ukidanje pravila o plaćanju smještaja za pola mjeseca jula i pola mjeseca septembra, ukidanje troškova prilikom predaje dokumenata za apliciranje u studentske domove, te renoviranje zajedničkih kupatila tokom ljetne pauze.

Direktor Kadrić poručuje studentima da sve zahtjeve zvanično upute preko Udruženja studenata, ali i da ono što je istaknuto u pismu nije u njegovoj nadležnosti.

"Prije svega svi zahtjevi trebaju ići preko zvaničnog udruženja studenata. Zatim trebaju znati da nije sve u mojoj nadležnosti, jer nemam ja sredstva da im udovoljim. Ja koliko znam u studentskim domovima sve funkcioniše besprijekorno i ne vidim potrebu za nekom rekonstrukcijom", kazao je Kadrić u razgovoru za Klix.ba.

Studenti su nezadovoljni cijenom smještaja i ističu da je cijena trokrevetne sobe 1.000 KM, što Kadrić demantuje.

"Postoje studenti koji za svoj smještaj uz participaciju plaćaju od 130 do 200 KM. Subvencija kantona je 219 KM. Osim toga studenti sada toplu vodu imaju sedam puta sedmično, u odnosu na ranije kada su imali samo dva puta. Ove zahtjeve, iskreno, doživljavam i kao jednu vrstu nastavka pritiska na mene", ističe Kadrić.

On dodaje da ukoliko budu osigurana sredstva za rekonstrukciju kupatila, to će i biti urađeno, ali da za tu namjenu trenutno nema novca.

"Želim naglasiti da ja ne odbacujem zahtjeve studenata, ali da bismo ih usvojili to mora odobriti Upravni odbor, ali i Vlada Kantona Sarajevo. Mi smo studentima prijatelji i trebamo raditi na rješenju svih njihovih zahtjeva", zaključio je Kadrić.