Dugi redovi
5.2k

Kada cijene padaju, mjere se zaboravljaju: Black Friday groznica u Sarajevu

Dž. L.
Gužva u SCC-u (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Čini se da nikakve mjere ne mogu spriječiti kupce da pohrle u svoje najdraže trgovine u vrijeme Black Friday groznice kada cijene vrtoglavo padaju. Takva slika barem danas vlada u sarajevskim tržnim centrima.

Sniženja do 50 posto, pa i više, povodom takozvanog "Crnog petka" potaknula su brojne Sarajke i Sarajlije da izađu iz svojih domova i zapute se u tržne centre.

Dugi redovi i čekanja i po nekoliko sati ispred pojedinih prodavnica kupcima ne smetaju baš mnogo. Sudeći prema onome što smo zatekli na terenu, građani najviše kupuju odjeću i obuću kako bi obnovili sadržaj svojih ormara u zimskim danima.

Veliki redovi su i ispred tehno prodavnica koje nude velike popuste na skupocjene uređaje.

Iako su sarajevski centri već puni od jutarnjih sati, najveće gužve očekuju se u poslijepodnevnim satima kada se građani upute u kupovinu nakon kraja radnog vremena.

Međutim, vrijedi podsjetiti na ograničenje okupljanja za maksimalno 30 osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima, što danas definitivno nije slučaj u tržnim centrima glavnog grada BiH. Da li će nadležni organi sankcionisati velike gužve u centrima, ostaje da vidimo do kraja dana.

Black Friday groznica ne trese danas samo glavni grad BiH, nego i ostale veće gradove u našoj zemlji koji, po uzoru na Amerikance, danas nude velike popuste na svoje proizvode kako bi privukli što veći broj kupaca. Vrijedi podsjetiti da mnoge prodavnice u svojoj ponudi imaju i online kupovinu.