{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kad krenete po putne isprave ponesite vode i šećera

S
19.5.2011. u 19:30
0
71
Kad krenete po putne isprave ponesite vode i šećera
0
Kad krenete po putne isprave ponesite vode i šećera
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je uveden bezvizni režim u BiH umjesto žiranata najtraženiji su postali biometrijski pasoši. Velike su gužve ispred ureda za izdavanje putnih isprava. Građani su nervozni, čekaju satima, a još ako padne sistem kući se vraćaju nezavršenog posla, pa naredni dan ponovo stanu u red. Pred ljetnu sezonu broj zahtjeva je sve veći, a čekanje sve duže.
"Ima li ovdje reda? Gdje se predaju zahtjevi za pasoš? Koliko vi čekate? Znate li za koliko dana pasoš može biti gotov? Molim Vas, ustupite mi mjesto da sjednem, loše mi je." Uglavnom, to je konverzacija stotina građana koji (ne)strpljivo čekaju ispred Odjeljenja za izdavanje putnih isprava u Sarajevu da dobiju pasoše zahvaljujući kojima će osjetiti čari putovanja bez viza.

Zakonski rok za izdavanje pasoša, u redovnoj proceduri, je 30 dana, ali većina građana se žali da čekaju mnogo duže. Ne mogu podići pasoš jer je sistem pao, ne stignu doći na red do 16.00 sati, do kada Odjeljenje za izdavanje putnih isprava radi, ili nemaju svu potrebnu dokumentaciju te, s pravom, bivaju vraćeni.

Veliki broj građana Sarajeva žalio se posljednjih dana da nisu mogli predati zahtjeve, niti podići putne isprave jer je bilo problema u radu sistema za obradu podataka.

No, Amila Opardija, stručni savjetnik za odnose s javnošću Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) istakla je za Sarajevo-x.com da posljednjih dana nisu imali pritužbi MUP-ova.

"U slučaju eventualnih nedostataka i zastoja na pojedinim lokacijama definisana je procedura kojom nadležni MUP-ovi nakon analize eventualnih problema moraju da se obrate Agenciji. U prethodnih nekoliko dana nisu stigle pritužbe MUP-ova shodno tim procedurama."

Potvrdila je da je broj zahtjeva veći, ali je naglasila da se svi zahtjevi koje MUP-ovi proslijede Agenciji redovno i bez ikakvih prepreka procesuiraju."Agencija je analizirala broj podnesenih zahtjeva i on je dva do tri puta veći nego što je uobičajeno u ovom periodu godine. Eventualne sporosti u radu sistema rješavaju se shodno tehničkim procedurama. Naglašavamo da na sistemu funkcioniše preko 7.000 službenika, te da je uvezano preko 300 institucija na preko 700 fizičkih lokacija. Naglašavamo da se nakon donošenja odluke o bezviznom režimo prosječno zaprimi preko 65.000 zahtjeva mjesečno, što je tri puta više nego uobičajeno.

Vezano za rokove, svi zahtjevi koje MUP-ovi proslijede Agenciji redovno se i bez ikakvih prepreka procesuiraju, uključujući i zahtjeve za hitne putne isprave. Ono što se vrlo često dešava i na što su građani upozoreni jeste činjenica da često daju pogrešne podatke o mjestu upisa u matične knjige ili su upisi u matičnim knjigama neadekvatni. Sve ove probleme nadležni MUP-ovi i lokalni organi rješavaju u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, a to je postupak koji prethodi postupku izdavanja pasoša.

Naglašavamo da su za vođenje matičnih knjiga nadležni entitetski organi, te da se očekuje da će u FBiH biti donijet zakon o matičnim knjigama i da će se na cijeloj teritoriji BiH implementirati propisi o elektronskom matičnim knjigama, što će značajno smanjiti rokove i mogućnosti grešaka", istakla je Opardija za Sarajevo-x.com.

Međutim, građani tvrde da čekaju mnogo duže od zakonski predviđenog roka, a mnogi čitatelji portala Sarajevo-x.com požalili su se da zbog prekida u radu sistema nisu na vrijeme dobijali ni hitne pasoše za koje su izdvojili 200 KM.

Na naš upit o ovom problemu iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, do objave teksta, niko nije odgovorio.

Kakva je stvarna situacija ispred jednog od Odjeljenja za izdavanje putnih isprava u Sarajevu zabilježili smo danas. Pogledajte videoprilog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: