{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kad je ubijen u logoru Edin Hamidović je imao 14 godina

S
20.4.2010. u 12:45
0
11
Kad je ubijen u logoru Edin Hamidović je imao 14 godina
0
Kad je ubijen u logoru Edin Hamidović je imao 14 godina
Komemorativni centar u Tuzli
U Komemorativnom centru u Tuzli, danas su, uz prisustvo članova porodica, identifikovane tri žrtve za područja Vlasenice, a među njima i Edin Hamidović, četrnaestogodišnji dječak.
Pored njega, identifikovani su i Fikret Arnaut i Rizo Mekić, te je današnjom identifikacijom potvrđen konačan broj od 34 žrtve, kojima će 24. aprila biti klanjana džanaza na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Salko Hamidović danas je iz Kladnja došao u Tuzlu, kako bi potvrdio identifikaciju svog brata Edina, nedužnog četrnaestogodišnjeg dječaka.

"Nakon stradanja naroda u naselju Zaklopača kod Vlasenice, moj brat je sa još dvojicom mladića odveo dvije žene u bolnicu u Vlasenici. Kada su došli do barikade, onda su ih razdvojili. Žene su odveli u bolnicu, a njih su uhapsili i odveli u zatvor. Kasnije su ih prebacili u logor Sušica. Tamo su i pronađene kosti mog brata", kazao je Salko, koji je prije nekoliko godina u Zaklopači klanjao dženazu ubijenom ocu.

Salko Hamidović
Salko Hamidović
Fatima Arnaut danas je identifikovala sina Fikreta. Sjeća se posljednje zajedničke večere u Vlasenici, kada su zločinci došli i odveli joj sina.

"Bilo nas je dosta iz komšiluka na večeri. Onda su došli Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar (osuđeni na ukupno 40 zatvora). Jedan me gurao u leđa. Odveli su mog Fikreta u zatvor. Bilo mi je teško i povraćala sam. Kasnije sam ga vidjela u logoru Sušica. Ja sam izašla iz Vlasenice 19. ili 20. jula 1992. godine. A čula sam da su Fikreta razapeli sa konjima na Pelemišu", plačući je danas pričala Fatima.

Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95, danas je prisustvovao identifikacijama, te naglasio da se privode kraju pripreme za kolektivnu dženazu na mezarju Rakita.

"U međuvremenu porodica jednog 14-godišnjeg dječaka sa područja opštine Vlasenica, koji je bio zarobljenik logora Sušica, je također izrazila želju da potvrdi identitet svog najmilijeg. On će također biti ukupan na mezarju Rakita u Vlasenici. Među ove 34 žrtve nalazi se i pet žena. Ukopan procenat nestalih žena u Vlasenici je 18 posto, dok je u ostatku BiH 12 posto", kazao je Bektašević.

Dženaza za 34 vlaseničke žrtve je 24. aprila na mezarju Rakita u Vlasenici. Najstarija osoba koja će biti ukopana imala je 77 godina, dok je najmlađa imala tek 14.

Do sada su na nekoliko kolektivnih džanaza, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, ukopane 232 vlaseničke žrtve, saopšteno je iz Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992.-95.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: