{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Tuzle ispraćene 34 vlaseničke žrtve

S
23.4.2010. u 19:07
0
0
Iz Tuzle ispraćene 34 vlaseničke žrtve
0
Tužna kolona sa tabutima 34 vlaseničke žrtve, danas je uz prisustvo članova porodica i drugih građana, ispraćena ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a predvečer je stigla u Vlasenicu. Sutra će, na šehidskom mezarju Rakita, uz prisustvo nekoliko hiljada Podrinjaca, biti klanjana dženaza za 34 žrtve, koje su ubijene u etničkom čišćenju ovog grada 1992. godine.
Tuga, bol i suze na današnjem ispraćaju. Majke su plakale i jecale za nedužno ubijenim sinovima, supruge za muževima, kćerke i sinovi za očevima.

"Istina o onome što se desilo mora da se zna. Tu smo da se oprostimo od naših najmilijih: očeva, sinova, kćeri, rođaka... Današnji ispraćaj je dokaz da zločin neće zastarjeti. Da li je moguće živjeti danas nakon tolikog zla? Odgovaram da jeste, zbog nas živih svjedoka, koji patimo i prenosimo istinu o ovome stradanju, kako se ovo nikome i nikada ne bi ponovilo. Oni koji osporavaju i negiraju genocid, spremaju se za drugi genocid. Pravda jesta spora, ali je dostižna i ona će na kraju biti izvršena. Nema aboliranja za one koji su učinili zlo, ne samo zbog žrtava, nego i zbog čovječanstva i istine. Pozivamo pravosuđe da opravda svrhu svog postojanja u korist nedužno ubijenih“ kazao je danas Sakib Zubović, predsjednik Skupštine opštine Vlasenica.

Zločinci moraju biti uhapšeni, a Podrinjci i drugi građani Bosne i Hercegovine, ne smiju zaboraviti zlo koje se desilo podrinjskom narodu.

"Sutrašnjom dženazom u Vlasenici počinje serija dženaza u podrinjskim mjestima. Danas prisustvujemo ispraćaju 34 identifikovana tijela i svake godine je tako. Pred tijelima naše 34 žrtve tražimo od izvršnih i zakonodavnih organa, da pristupe traženju ubica ovih nevinih osoba. Da ubice budu privedene i dobiju zaslužene kazne. Ne smijemo zaboraviti i tražimo pravdu. To je naša poruka“, kazao je Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja Porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95.

Žrtve su identifikovane u proteklim mjesecima, a pronađene su u masovnim grobnicama Ogradice i Pelemiš, te u nekoliko pojedinačnih grobnica.

Najstarija osoba koja će biti ukopana u subotu imala je 77 godina, dok je najmlađa imala tek 14. Do sada su na nekoliko kolektivnih džanaza, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, ukopane 232 vlaseničke žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: