Građani traže reakciju
24

Kad institucije utihnu: Kako su dva požara u KS na površinu izbacila duboki problem u društvu

B. R.
Požar u Pejtonu 9. marta ove godine (Foto: Klix.ba)
Požar u Pejtonu 9. marta ove godine (Foto: Klix.ba)
Jutrošnji požar u sarajevskom naselju Švrakino Selo, kao i nedavni požar u ilidžanskom naselju Pejton ukazuju na to da institucije ne djeluju ili neodgovarajuće djeluju na zanemareni problem.
Stanari u Švrakinom Selu, kao i stanari u Pejtonu tvrde da su osobe narušenog psihičkog zdravlja podmetnule požare. Za to krive institucije ocijenivši da se za njih ne brinu na odgovarajući način. Smatraju da bi institucije bile krive da je usljed požara neko izgubio život.

Mještani Pejtona, iz ulice Bosanskih Gazija, su u razgovoru za Klix.ba napomenuli da četiri-pet godina imaju probleme zbog ponašanja komšije, za kojeg su naveli da ugrožava njih, sebe i imovinu.

Prema njihovim riječima, požar sa početka marta ove godine je bio jedan u nizu podmetnutih. Između ostalog, ranije su bile zapaljene zajedničke prostorije zgrade, kao i jedan od stanova. Tokom posljednjeg požara oštećeno je više stanova, a što se desilo i tokom požara u Švrakinom Selu. Istakli su da, kako su naveli, samo srećom niko nije stradao.

Sagovornici iz Pejtona su naglasili da spomenuta osoba često čini incidente te da uporno traže reakciju nadležnih. Kako su kazali, neki od stanara su nakon posljednjeg požara morali tražiti pomoć psihologa i psihijatra za djecu koja su se zadesila u zgradi tokom požara.

Kao u Švrakinom Selu, i u Pejtonu su nezadovoljni reakcijom institucija kako bi se prije svega pomoglo osobi koja ima spomenuti zdravstveni problem, a samim i tim cijeloj zajednici. Na osnovu onoga što (ni)je učinjeno zaključili su da institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, odnosno da su prepušteni sami sebi.

Nejasno im je kako se ne uspijeva iznaći institucionalno rješenje za osobe psihički narušenog zdravlja, koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge i imovinu. Pitaju se šta je onda svrha postojanja institucija. Ukazali su da su vrlo česte intervencije policije, ali da ona nije ta koja može riješiti ovaj problem.

Stav o ovom pitanju tražili smo od Doma zdravlja i Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo. U obje ove ustanove tvrde da su učinili sve što su mogle kako bi se ovaj problem riješio. I jedni i drugi su naglasili da se osoba ne može zadržati i skrbiti o njoj u nekoj od ustanova ukoliko ona to ne želi.

"Predstavnici Službe za socijalni rad su u više navrata odlazili na adresu i razgovarali su sa imenovanim, upozoravali ga da svojim ponašanjem ugrožava život i zdravlje stanara, informisali o posljedicama koje mogu nastupiti zbog njegovog ponašanja", naveli su u Centru za socijalni rad.

Prema njihovim riječima, zajedno su sa neuropsihijatrom Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja posjetili spomenutu osobu.