{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kabinet gradonačelnika Zenice podnio prijavu protiv Ministarstva finasija FBiH

4.4.2018. u 16:36
2
21
Kabinet gradonačelnika Zenice podnio prijavu protiv Ministarstva finasija FBiH
2
Kabinet gradonačelnika Zenice podnio prijavu protiv Ministarstva finasija FBiH
Fuad Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kabinet gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavio je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Federalnom ministarstvu finansija.
Kako je saopćeno iz Gradske uprave Zenica, Grad Zenica je u postupku pribavljanja relevantnih informacija o postupanju ovlaštenih lica Federalnog ministarstva finansija došao do saznanja da nisu poduzete potrebne pravne radnje u drugostepenim postupcima rješavanja o žalbama pravnih lica koja se bave pružanjem usluga igara na sreću.

"Ministarstvo finansija FBiH kao drugostepeni organ duže vrijeme ne poštuje propisane rokove za rješavanje po žalbama, čime se nanosi direktna šteta Budžetu Grada Zenica, s obzirom da je riječ o izvornim budžetskim prihodima Grada Zenica", stoji u saopćenju Grada Zenice.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Zenica je na svojoj sjednici održanoj 28. decembra 2016. godine donijelo Odluku o izmjenama Odluke o komunlnim taksama Grada Zenica. Porezna uprava FBiH - Kantonalni ured Zenica, Porezna ispostava Zenica je u skladu sa tom Odlukom, postupajući u okviru svojih ovlaštenja, sačinila i podnijela porezne prijave komunalne takse u ime poreznih obveznika pravnim licima koja se bave pružanjem usluga igara na sreću, a koji nisu podnijeli prijave i koji prijave nisu podnijeli u propisanim iznosima.

Na ove prijave porezni obveznici su podnijeli žalbe koje su dostavljene Federalnom ministarstvu finansija kao drugostepenom organu na postupanje. Iako je prema Zakonu o poreznoj upravi FBiH rok za rješavanje po žalbi je 30 dana, Federalno ministarstvo finansija nije u zakonskom roku riješilo ni jednu žalbu.

"Postupanje Ministarstva finansija FBiH za posljedicu ima neostvarivanje budžetskih prihoda Grada Zenica. Unatoč urgencijama Grada, odgovorna lica u Federalnom ministarstvu finansija svojim nepostupanjem u ovim predmetima nastavljaju krišiti zakonske odredbe, zbog čega Grad Zenica trpi štetne posljedice. Iz tih razloga, danas je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavljeno krivično djelo protiv odgovornih lica u navedenom Ministarstvu", zaključili su iz Gradske uprave Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: