BiH
186

Jutros najhladnije na Bjelašnici i u Zenici: I narednih dana hladno vrijeme sa snijegom

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosance i Hercegovce i narednih dana očekuje hladno vrijeme s najnižim temperaturama do -24 stepena celzija.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su kako je prosječna vrijednost temperatura za januar -13,3 stepeni celzija, dok su prosječne jutarnje temperature u januaru 2015. godine iznosile -16 stepeni celzija.

Rekord najniže temperature koja je 1940-ih bila -26,6 stepeni celzija još uvijek nije premašen, a kako ističu, sasvim je normalno da temperature u januaru budu niske.

Tokom jutra najhladnije je bilo na Bjelašnici i u Zenici -21, dok je u Sarajevu bilo -18, Ivan Sedlu i Tuzli -16, Bugojnu i Goraždu -14, Sokocu -13, Srebrenici i Stocu -11 i Mostaru -5 stepeni celzija.

Što se tiče visine snježnog pokrivača, na Bjelašnici je izmjereno 57 centimetara, u Goraždu 40 centimetara, Čemernom 39 centimetara, Ivan Sedlu 37 centimetara, Han Pijesku 34 centimetra, Sarajevu 22 centimetra i Banjoj Luci 9 centimetara.

Sutra nas u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u planinskim područjima moguć je slab snijega. Jutarnja temperatura kretat će se od -19 do -12 stepeni celzija, a na planinama do -24 stepeni celzija. Najviša dnevna bit će od -11 do -6 stepeni, a na jugu od -3 do 2 stepena celzija.

U srijedu se u Bosni očekuje umjereno i ponegdje pretežno oblačno vrijeme, a tokom dana mjestimično i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura bit će od -20 do -12 stepeni, na planinama do -23 stepeni, a najviša dnevna od -8 do -2 stepeni, na jugu od 0 do 4 stepeni.

U četvrtak nas očekuje pretežno sunčano jutro uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U večernjim satima u Hercegovini i većem dijelu Bosne doći će do kiše i snijega. Jutarnja temperatura kretat će se od -16 do -9 stepeni celzija, na planinama do 19, a najviša dnevna bit će od -3 do 8 stepeni celzija.