Novi pokušaj
6

Jutarnji sastanak u Vladi KS: Ima li rješenja za zdravstvene radnike?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas će u Sarajevu biti održan sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika u zdravstvu s ciljem pronalaska kompromisnog rješenja i prekida štrajka ljekara.

Pregovarački tim Vlade KS uputio je predstavnicima Sindikata poziv za sastanak u zgradi Vlade KS, a sve nakon odluke zdravstvenih radnika da provedu generalni štrajk, kako su kazali, u skladu sa Zakonom o štrajku, a ne kao što su tokom proteka 22 dana radili 80 posto posla, zbog čega ih, kako smatraju, vlasti nisu ozbiljno shvatile.

Početkom sedmice su uveli "radikalnije" mjere i primaju samo životno ugrožene pacijente. Prema riječima predsjednika ovog sindikata Ede Selimića, odlučili su se na ovo zbog toga što nije bilo nikakve reakcije vlasti. U pripremi su i protesti pred Vladom KS.

Mišljenja pacijenata o tome da li je štrajk zdravstvenih radnika opravdan su podijeljena. Dok neki pacijenti opravdavaju štrajk i borbu za bolje uvjete rada, drugi smatraju da nema opravdanja što medicinski radnici već skoro mjesec ne rade u punom kapacitetu.

Na samom početku štrajka Vlada KS se oglasila slikovito navodeći mjere koje je poduzela kako bi poboljšala situaciju i u zdravstvu, a zbog kojih, kako kažu, ne mogu dati 31 milion štrajkačima. Kantonalna vlada je objavila i grafiku u kojoj pokušava objasniti zbog čega ne može dati 31 milion KM štrajkačima, gdje navode kako su 11 miliona KM izdvojili za obaveze iz prethodnog perioda, novac za upošljavanje novih 195 radnika i 135 specijalizacija, šest miliona KM za teško oboljelu djecu, 3,5 miliona KM za lijekove, za veterane rata, najslabije, kraće liste čekanja i banjsko liječenje.