Prepušteni sebi
269

Jutarnji list u selima u RS-u gdje su Hrvati iščezli: Koji Čović? Mi za njega ne postojimo

Klix.ba
Screenshot
Screenshot
Jutarnji list napravio je reportažu o Hrvatima koji žive u selima u RS-u, tačnije u okolini Dervente, s osnovnom tezom da se radi o selima u kojima je hrvatsko stanovništvo doslovno iščezlo.

Kako se navodi, na području općine Derventa bilo 20-ak hrvatskih sela, no rat je učinio svoje i Hrvati su danas u ovom kraju debelo u manjini, politički i društveno gledano praktički nebitan faktor u bilo kakvom odlučivanju.

Sagovornici s kojima su pričali dotakli su se i djelovanja predsjednika HDz-a BiH Dragana Čovića.

"Ne može on znati kako mi živimo kada ga nema s nama. Dok je ovdje bio fra Mirko, Crkva je plaćala da nam se čisti snijeg na cesti, a kada su došli njegovi nasljednici, za to odjednom više nije bilo para. Onda smo tražili od Općine, pa su prošle zime poslali ralice, a ove eto već dva puta, no najviše to radimo sami – kazali su za Jutarnji Mirko i Ivan, stanovnici sela Bunar na upit kako tumače odlične odnose Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji se očito ne reflektiraju i na bolji život Hrvata u Republici Srpskoj.

"Koji Čović? Pa, mi za njega ne postojimo, kao ni cijela bosanska Posavina. Eto ni Komšić nije ništa bolji, a on čini mi se i ne podnosi Hrvate. Mi smo ovdje zaboravljeni i prepušteni sebi. Plenković i Hrvatska su OK, ali ovi domaći su teški promašaj", zaključili su oni.