BiH
0

Jusko: Maksimalna angažiranost policije MUPKS-a za novogodišnje praznike

FENA
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nemamo nikakvih informacija koje govore o ugroženosti sigurnosti ali uprkos tome policija će raditi pojačano za vrijeme novogodišnjih praznika, kazao je Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Jusko je rekao da policija "ne čeka da neko nešto dojavi da bi radili, nego rade u skladu s pravilima i procedurama koje su na snazi uvijek kada se radi o javnim okupljanjima".

Istakao je da će policija MUPKS-a biti maksimalno angažirana za novogodišnje praznike.

Predmet posebnog interesovanja će biti mjesta gdje će biti organizovani javni dočeci Nove godine kako u Sarajevu, tako i na obližnjim planinama.

"Ne mogu reći da sam nezadovoljan sigurnosnom situacijom ali uvijek može i treba da bude bolje. Na nama je da opravdamo djelimično poljuljano povjerenje građana prema pripadnicima MUPKS-a", istakao je Jusko.

Govoreći o povećanoj koncentraciji zagađujućih materija u zraku on je istakao da pripadnici saobraćajne policije, u skladu sa zakonom, vozila koja ne ispunjavaju uvjete kretanja i koja se tretiraju kao zagađivači isključuju iz saobraćaja.

U Skupštini Kantona Sarajevo jučer je usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a kojim je preciziran sistem odgovornosti. Tim zakonom je definirano da Ministarstvom unutrašnjih poslova KS-a rukovodi ministar, a policijski komesar za svoj rad odgovara ministru i Vladi KS-a te je dužan redovno informirati ministra o poduzetim aktivnostima policije. Također je predviđeno da policijski komesar priprema, realizuje i izvršava budžet za upravu policije o čemu podnosi svoj izvještaj.