BiH
34

Jusko: Kamen temeljac za most u Svijalu drugi put smo položili zbog komesara Hahna

Piše: A. B.
Ismir Jusko (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko za Klix.ba je kazao da je kamen temeljac za gradnju prekograničkog mosta na Svilaju drugi put položen zbog Evropskog komesara za proširenje Johannes Hahna.

Jusko je kazao da je danas upriličeno simbolično otvaranje radova.

"Kada smo prvi put planirali početi radove, komesar Hahn je izrazio želju da dođe te nas zamolio da to prolongiramo za 25 do 30 dana. Tada je bilo loše vrijeme i prognozirana je kiša tako da smo kamen temeljac morali položiti u septembru prošle godine. Informirali smo komesara Hahna o tome i dogovorili se da to učinimo tada, ali je kazao da prvi put kada dođe u BiH želi posjetiti gradilište i na taj način simbolično uradimo ono što nismo uradili", izjavio je Jusko.

Pojasnio je da radovi na gradnji mosta u Svilaju traju već šest mjeseci i da je postavljeno 36 stubova.

"U januaru ove godine napravljena je pauza u zbog izrazito niskih temperatura. Danas smo ovo simbolično uradili jer je Hahn bio spriječen doći ranije. Nakon prvog polaganja kamena temeljca, radovi su bukvalno krenuli dan kasnije jer se na to čekalo više od šest godina", istakao je državni ministar prometa i komunikacija.

Podsjećamo da je danas u Svilaju upriličena ceremonija simboličnog postavljanja kamena temeljca za izgradnju mosta na rijeci Savi te je s ceremonije poručeno da će izgradnja ovog infrastrukturnog projekta u narednom periodu predstavljati žilu kucavicu BiH.

Događaju su, osim ministra Juske, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar prometa i komunikacija Hrvatske Oleg Butković i načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković.