|

Jusko i Koč: Turska i dalje čvrsto stoji uz projekat autoceste Sarajevo - Beograd

Jusko i Koč: Turska i dalje čvrsto stoji uz projekat autoceste Sarajevo - Beograd
19
Klix.ba
9.3.2017. u 14:11
26
komentara
19

dijeljenja
Jusko i Koč: Turska i dalje čvrsto stoji uz projekat autoceste Sarajevo - Beograd
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom.
Glavna tema razgovora bio je projekat povezivanja Sarajeva i Beograda autocestom i brzom cestom, koji je inicirao turski ministar ekonomije Nihat Zeybekči.

Nakon što je sa ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zoranom Mihajlović uputio pismo ministru Zeybekčiju u kojem je izrazio spremnost i zainteresiranost BiH i Srbije da se jedan ovakav regionalni infrastrukturni projekat pokrene, ministar Jusko je od ambasadora dobio informaciju da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije.

Uvjet turske strane da se krene u realizaciju izgradnje moderne saobraćajnice između Beograda i Sarajeva je da se što prije odredi i usaglasi jedna ruta autoceste, odnosno brze ceste, te spojna tačka na granici između BiH i Srbije.

Ministar Jusko se zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, a u narednom periodu sazvat će sastanak sa entitetskim ministrima i direktorima entitetskih javnih kompanija koje se bave gradnjom autocesta, te predstavnicima Vlade Republike Srbije, kako bi se ubrzale aktivnosti u vezi sa određivanjem konačne rute kojom će ići autocesta i brza cesta između Beograda i Sarajeva.

Nakon što se odredi konačna ruta, Jusko će o svemu obavijestiti predsjedavajućeg i članove Vijeća ministara BiH kako bi se moglo nastaviti sa konkretnom realizacijom projekta i definiranjem saradnje i obaveza Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...