Korak naprijed
158

Jusko: Do kraja 2017. uvest ćemo 4G mrežu, Vijeće ministara uskoro usvaja Politiku sektora

Piše: S. H.
Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko za Klix.ba je potvrdio da je ovo ministarstvo ispunilo sve neophodne uvjete za uvođenje 4G mreže te da je sada na potezu Vijeće ministara koje bi trebalo već na sljedećoj sjednici usvojiti Politiku sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017.-2021.

"Ministarstvo je u prethodnom periodu ispunilo sve uvjete koji su bili neophodni za uvođenje 4G mreže. Već na sljedećoj sjednici Vijeće ministara bi trebalo razmatrati Politiku sektora elektronskih komunikacija, nakon čega će biti otklonjene sve smetnje za uvođenje 4G mreže", kazao je za Klix.ba ministar Ismir Jusko.

Dodao je da su pribavljena sva pozitivna mišljenja po tom pitanju, ali da se još čeka mišljenje ministarstva finansija.

Nakon što se usvoji Politika sektora elektronskih komunikacija za period 2017.-2021. bit će potrebno šest mjeseci za instaliranje nove opreme, tako da bi već do kraja 2017. godine BiH mogla imati 4G mrežu.

Ovo je veoma važno pitanje za BiH jer je naša zemlja jedina pored Ukrajine u kojoj se još uvijek koristi 3G mreža.

Regulatorna agencija za komunikacije telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole.

Telekom operateri u BiH ranije su se izjasnili da nakon usvajanja Politike sektora u roku od šest mjeseci mogu uvesti 4G mrežu.

Paralelno s uvođenjem 4G mreže radi se i na procesu digitalizacije, a ministar Jusko navodi da bi već početkom 2018. godine mogao biti okončan i proces kompletne digitalizacije, što je ujedno i uslov Evropske unije da bi BiH mogla participirati kao ravnopravan partner s ostalim zemljama EU kada je riječ o televizijskim prijenosima.