Aktivacija MAP-a
11

Jusić: Svi funkcioneri zakonom su obavezani da rade na prijemu BiH u NATO

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić kazao je za Klix.ba kako je Zakon o odbrani BiH obavezao sve funkcionere da sprovedu sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Jusić nam je rekao da današnja odluka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a znači da BiH ima priliku, radeći na euroatlantskim integracijama, postati perspektivna zemlja svim ljudima i svim građanima.

"A perspektivna je ponajviše u onom dijelu u kojem je izvjesna u smislu sigurnosti. Ovim nam je NATO dao jasnu poruku kako cijeni ono što je urađeno u BiH, odnosno u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH", kazao je Jusić.

Prvi bh. Godišnji nacionalni program ima pet ključnih oblasti na koje se odnosi MAP (politička i ekonomska pitanja, odbrambena i vojna pitanja, pitanja resursa, sigurnosna i pravna pitanja). Jusić je istakao da su svi ti procesi u biti neodvojivi od svih pocesa koji nas čekaju i koje moramo voditi da bismo osigurali kandidaturu i članstvo u EU.

"To su demokratski procesi za koje smo se opredijelili. Najkraće rečeno, perspektiva društva u potpunosti i odgovornosti svih dužnosnika koji trebaju sprovoditi politiku koja je zacrtana u našoj obrambeno-sigurnosnoj politici i u konačnici u Zakonu o odbrani BiH", rekao je Jusić.

Zamjenika ministrice odbrane BiH pitali smo i da li je moguće sve te procese završiti u naredne četiri godine. On je odgovorio kako su iskustva zemalja različita i da on u ovom trenutku ne bi prejudicirao stvari.

"To ovisi i o odlučnosti same zemlje, a ja ne bih davao nikakve procjene u smislu da govorim kada i šta možemo završiti. Najvažnije je da to završimo što prije jer znamo da nam mladost odlazi iz zemlje. Ako mladi ljudi i investitori vide da se u BiH stvara sigurno okruženje, onda možemo očekivati prosperitet zemlje i investicije. BiH je pokazala da u nekim procesima može prednjačiti i u odnosu na neke druge zemlje", kazao je Jusić.

Na pitanje možemo li očekivati opstrukcije političara koji dolaze s teritorije bh. entiteta RS poput predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Jusić je odgovorio da je zakon jasan i citirao član 84. Zakona o odbrani BiH koji glasi: "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

"Ovo je zakonska odredba i ona je proizašla na osnovu općeg konsenzusa u društvu tada. Mislim da je danas geopolitički važnije da BiH ide u NATO nego što je to bilo prije deset godina. Mi smo u NATO-u samo nismo standardno postali NATO. Biti unutar jednog sigurnosnog sistema, a ne biti dio tog sistema je apsurdno. Zakon je jasan, ako neko ne poštuje zakon postoje institucije koje to interpretiraju", zaključio je Jusić.