BiH
0

Jusić: Romi u BiH ne mogu biti zadovoljni stanjem u kojem se nalaze

FENA
Nedžad Jusić (Foto: Klix.ba)
Nedžad Jusić (Foto: Klix.ba)
Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika. Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

Predsjednik Udruženja Roma "Euro Rom" iz Tuzle Nedžad Jusić je u razgovoru za Agenciju FENA kazao da Romi imaju svoj određeni ritual kako obilježavaju Đurđevdan.

Po njegovim riječima, porodice koje se odluče da 6. maja ujutro odu na tekuću vodu, umiju se, nakupe zelene grančice, cvijeće koje mogu nositi kući. Također se okiti ulaz u dvorište, iznad ulaznih vrata.

Jusić navodi da se te grančice i ofarbana jaja potope u izvorsku vodu kojom se kupaju ukućani, prvenstveno djeca.

"Običaj je da to budu, u većini, crvena jaja da bi djeca bila rumena, jaka. I na taj način se taj kompletan ritual obilježava. Poslije toga se ide rodbini u posjetu i jednostavno se proslavlja taj dan", kazao je Jusić.

Navodi da se za Đurđevdan, u skladu s mogućnostima, pripremaju najbolja jela, da bude što bogatiji ručak.

"Imućne porodice, koje mogu, običaj je da se također i jagnje zakolje, da ima dovoljno i mesa, jela i pića, svega", kazao je Jusić.

Upitan kakav je položaj Roma u BiH, Jusić je kazao da, ukoliko se vratimo unazad 20 godina, možemo reći da je napravljen određeni pomak.

"Ali, Romi ni u jednom slučaju ne mogu biti zadovoljni trenutnim stanjem u kojem se nalaze, odnosom društveno-političke vlasti spram Roma. Mislim da se treba uložiti više napora od svih aktera koji mogu da utiču da se promijeni stanje Roma u BiH, jer i Romi su građani BiH kao i svi drugi građani, plaćaju porez ovoj državi i ova država treba da im uzvrati određenim aktivnostima, projektima kako bi se njihovo stanje poboljšalo", kazao je Jusić.

Nažalost, istaknuo je, i u 21. stoljeću, određene romske porodice žive bez struje, bez vode, bez uređene komunalne infrastrukture, bez krova nad glavom.

"Mislim da je to sramota i za državu i za sve nas koji živimo u ovoj državi da možemo dopustiti da imamo takve sugrađane koji žive još u možda 13. vijeku", kazao je Jusić.

Upitan koliko Roma živi u BiH, Jusić je kazao da, kada govorimo o broju Roma u BiH, prema zvaničnim podacima iz popisa 1991. godine u BiH živi negdje oko devet hiljada Roma, tako su se izjasnili, odnosno evidentirali.

Naveo je da prema informacijama romskih nevladinih organizacija, u BiH živi između 80 i 100 hiljada Roma. Prema informacijama nekih međunarodnih organizacija, u BiH živi između 40 i 60 hiljada Roma, a prema informacijama Ministarstva za ljudska prava, u BiH živi oko 40 hiljada Roma.

"Ti podaci se drastično razlikuju jedni od drugih, ali mislim da je realna stvar da u BiH živi negdje između 70 i 90 hiljada Roma i da je to broj koji bi mogao da bude u BiH", kazao je Jusić u razgovoru za Agenciju FENA.