{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jurišić na sudu: Savjest mi je potpuno mirna, a obraz čist

S
6.7.2011. u 13:09
0
21
Jurišić na sudu: Savjest mi je potpuno mirna, a obraz čist
0
Jurišić na sudu: Savjest mi je potpuno mirna, a obraz čist
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Ilija Jurišić izjavio je na početku ponovljenog suđenja pred sudom u Beogradu da nije kriv za stradanje vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.
"Došao sam u sud da bih skinuo ljagu sa svog imena i prezimena. Savjest mi je potpuno mirna, a obraz čist", rekao je Jurišić.

On je istakao da kao državljanin BiH nije imao zakonsku obavezu da se pojavi pred beogradskim sudom, ali da je došao jer želi "da se pred sudom opere za sva vremena".

Jurišić je ponovo negirao da je bio pripadnik bošnjačko-hrvatskih snaga u oružanom sukobu, kako se navodi u optužnici, navodeći da je bio samo dežurni starješina operativnog štaba Javne bezbjednosti u Tuzli.

"Ni o čemu nisam mogao samostalno da odlučujem", rekao je Jurišić, kojem se stavlja na teret da je naredio napad na kolonu JNA, dok on ističe da je samo prenio naredbu da se "na vatru odgovori vatrom".

Suđenje je ponovljeno, pošto je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora, te ga pustio da se brani sa slobode.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, poslije hapšenja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine, a novo sudsko vijeće treba da ponovo utvrdi činjenično stanje iz optužnice.

Ponovljeno suđenje odvija se pred potpuno novim sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Dragan Mirković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: